Gå till innehållet

Här är alla vinnare från Arkitekturgalan 2019

Sex arkitekturpriser delades ut vid Arkitekturgalan som hölls på Konserthuset i Stockholm den 19 mars: Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Sienapriset, Guldstolen, Bostadspriset och Planpriset. Klicka vidare för att se projekten och vinnarintervjuerna.

Kvällens stora vinnare blev Anna Chavepayre och Hamra Ateljébostad som vann Kasper Salin-priset.

– I den här byggnaden kommer mina målningar och skulpturer blomma ut. Stort tack Anna! Vilken fantastisk plats du har gett oss, sa beställaren Birgitta Burling vid prisutdelningen.


Mark Isitt vann Kritikerpriset.

– Jag är otroligt glad och tackar juryn för att de placerat mig i ett så celebert sällskap som de tidigare vinnarna. Stort tack! sa han från scenen.


Göteborg och Jubileumsparken i Frihamnen fick Sienapriset.

– Vi tog ett djupt andetag, frågade och släppte in, sa vinnarna från scenen som svar på frågan om hur samarbetet med göteborgarna gick till.


Guldstolen gick till Bibliotektet No 5 i Stockholm.

– Vi hittade en lekfullhet i samarbetet, sa Konrad Milton från scenen då han ombeds berätta om den kreativa processen tillsammans med kollegan Carl Jägnefelt.


Vinnare av Bostadspriset 2018 är Inspiration Rosendal i Uppsala.

– Detta beror helt på att vi haft en ambitiös byggare, sa arkitekten Michael Christensen när han tog emot priset.


Planpriset 2018 gick till Arkitekturprogram för Linköpings innerstad.

– Det här är primärt ett pris för våra fantastiska anställda, sa Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping på scenen.


Under kvällen uppmärksammades även vinnaren i 72-timmarstävlingen som Sveriges Arkitekter arrangerade för att få fram en tillfällig galaentré till Konserthuset. Tävlingen vanns av  Varg arkitekter med förslaget Bifrost.

– Bifrost betyder dels regnbåge, dels den darrande vägen och syftar i nordisk mytologi på en solid bro som ledde från jorden till himlen, säger Kajsa Laring, arkitekt på Varg arkitekter.

Mer att läsa