Nyheter

Här är alla vinnare från Arkitekturgalan 2019

19 mars 2019

Sex arkitekturpriser delades ut vid Arkitekturgalan som hölls på Konserthuset i Stockholm den 19 mars: Kasper Salin-priset, Kritikerpriset, Sienapriset, Guldstolen, Bostadspriset och Planpriset. Klicka vidare för att se projekten och vinnarintervjuerna.

Annons
Foto Anton Andersson

Arkitekturgalan pågick hela tisdagen i Konserthuset, Stockholm. Framför ingången syns Varg arkitekters Bifrost – vinnare av den 72-timmarstävling som Sveriges Arkitekter arrangerade inför galan.

Kvällens stora vinnare blev Anna Chavepayre och Hamra Ateljébostad som vann Kasper Salin-priset.

– I den här byggnaden kommer mina målningar och skulpturer blomma ut. Stort tack Anna! Vilken fantastisk plats du har gett oss, sa beställaren Birgitta Burling vid prisutdelningen.


Mark Isitt vann Kritikerpriset.

Annons

– Jag är otroligt glad och tackar juryn för att de placerat mig i ett så celebert sällskap som de tidigare vinnarna. Stort tack! sa han från scenen.


Göteborg och Jubileumsparken i Frihamnen fick Sienapriset.

– Vi tog ett djupt andetag, frågade och släppte in, sa vinnarna från scenen som svar på frågan om hur samarbetet med göteborgarna gick till.


Guldstolen gick till Bibliotektet No 5 i Stockholm.

– Vi hittade en lekfullhet i samarbetet, sa Konrad Milton från scenen då han ombeds berätta om den kreativa processen tillsammans med kollegan Carl Jägnefelt.


Vinnare av Bostadspriset 2018 är Inspiration Rosendal i Uppsala.

Annons

– Detta beror helt på att vi haft en ambitiös byggare, sa arkitekten Michael Christensen när han tog emot priset.


Planpriset 2018 gick till Arkitekturprogram för Linköpings innerstad.

– Det här är primärt ett pris för våra fantastiska anställda, sa Muharrem Demirok, kommunalråd i Linköping på scenen.


Under kvällen uppmärksammades även vinnaren i 72-timmarstävlingen som Sveriges Arkitekter arrangerade för att få fram en tillfällig galaentré till Konserthuset. Tävlingen vanns av  Varg arkitekter med förslaget Bifrost.

– Bifrost betyder dels regnbåge, dels den darrande vägen och syftar i nordisk mytologi på en solid bro som ledde från jorden till himlen, säger Kajsa Laring, arkitekt på Varg arkitekter.

Annons

Maria Blom

Anton Andersson

Gå till nästa artikel