Nyheter

Hans smarta snitt vann snabb ståltävling

12 mars 2020

Malmöarkitekten Ludvig Hofstens bidrag vann tempotävlingen Steel race reuse 2020. Paviljongen, som stod ett dygn framför konserthuset i Stockholm, är utformad så att stålet ska kunna användas igen.

Annons
Annons
Foto Mattias Hamrén

Ludvig Hofsten framför sin vinnande paviljong I snitt.

Uppgiften var att rita en mötesplats framför ingången till konserthuset i Stockholm, där årets upplaga av Arkitekturgalan hölls. Tävlingen, som var öppen för medlemmar i Sveriges Arkitekter, låg uppe i 72 timmar.

Ludvig Hofsten som till vardags jobbar på Tengbom i Malmö deltog i tävlingen i egen regi. Det betydde att han hade tre kvällar på sig att färdigställa förslaget, något han tror bidrog till den enkelhet som juryn prisade.

– Fördelen var att det inte fanns tid att överarbeta. Hade tävlingen pågått i två månader hade jag nog adderat för många lager. Med en begränsad tid tvingas man hålla det kärnfullt och tro på sin idé, säger Ludvig Hofsten.

Annons
Annons

Hans vinnande bidrag I snitt består av nio obehandlade stålplåtar i standardformat som med utskurna snitt hakar i och låser varandra; här finns ingen svets, skruv eller bockning. Det gör det möjligt för verkstaden som konstruerat paviljongen att återanvända skivorna igen.

Stålplåtarna hakar i varandra. Foto: Mattias Hamrén

– Paviljongen som arkitekturform är problematisk eftersom den byggs och avnjuts under en begränsad tid och därefter ofta slängs. Jag ville konstruera en paviljong med så lite spill som möjligt och där materialet kan återanvändas i andra sammanhang. Det är som att stålskivorna lånas från hyllan i verkstaden, säger han.

Steel Race Reuse 2020 anordnades av Stålbyggnadsinstitutet i samarbete med Sveriges Arkitekter. På andra plats kom Alina Donsbach, Mia Modig och Henrik Westling på Origo arkitekter med Låt oss leka. Tredjepris gick till Höstack av Elin Andersson och Aghyad Alkassime på Rex arkitektbyrå. Ett hedersomnämnande gick till Fyrbåken av Veronica Feltre, Tobias Phersson och Molok Hyded från Nyréns arkitektkontor.

Ludvig Hofstens vinnarpaviljong I snitt stod utanför konserthuset i Stockholm under Arkitekturgalan den 10 mars. Foto: Mattias Hamrén

 

Annons
Annons

Rebecka Gordan

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel