Gå till innehållet

Han startade föreningen som rasar mot renoveringarna

I drygt ett år har Alfred Skogberg drivit den ideella föreningen Renoveringsraseriet som vill förhindra att underhållsbara byggnadsdetaljer byts ut och slängs på soptippen.

– Arkitektur och byggnadsvård har legat mig varmt om hjärtat sedan jag var 13 år och jag har alltid stört mig på hur vårt byggnadsarv förvanskas när hantverksmässiga, tidstypiska och underhållsbara byggnadsdetaljer byts ut mot serietillverkad skit, rent ut sagt.

Det säger Alfred Skogberg som i grunden är journalist och kommunikatör och som tidigare startat Suicide zero, en ideell förening som, liksom Renoveringsraseriet, fått stort genomslag i sociala medier.

Renoveringsraseriet har idag 16 000 följare på Instagram och närmare 6 000 på Facebook. Tillsammans med medgrundaren Gustav Bergström, även känd som ”Rävjägaren” i sociala medier, lyfter Alfred Skogberg olika exempel på vansinniga renoveringar.

– Det tar tid att bygga upp trovärdigheten men nu har vi börjat nå en kritisk massa. Vi får många kommentarer och vi märker hur det bubblar, folk får utlopp för sin frustration. Vi försöker sprida information, så att folk börjar se byggnadsdetaljerna och vad som händer. När man lär sig att se blir det också uppenbart vilken skillnad det är på till exempel klumpiga fönsterbågar i aluminium och smäckra träfönster. Och med de nya glasögonen blir man upprörd.

Just fönster är något som Renoveringsraseriet ägnat sig särskilt mycket åt. På föreningens hemsida finns samlat artiklar och argument för att behålla och renovera gamla fönster istället för att byta ut dem. Ett av de senaste inläggen få Facebook handlar om att föreningen, åtminstone för tillfället, lyckats förhindra att en bostadsrättsförening i Malmö byter ut sina ursprungliga fönster i teak.

– Det finns en hel fönsterbytarindustri och många myter om energiprestanda och underhållsfria fönster. Vi visar att det är mycket bättre att behålla de gamla underhållsbara träfönstren och sätta in ett tredje energiglas. Och nu börjar vi se att vi påverkar i rätt riktning, säger Alfred Skogberg.

Bevarandet av byggnadsarvet är bara den ena frågan som driver honom. Miljön är den andra.

– Kunskapen om att vårda det vi har måste ut. Det är stora koldioxidbudgetar som står på spel om alla gamla träfönster ska bytas ut mot aluminium. Det är sjukt viktigt att debattera om detta, säger Alfred Skogberg.

 

Om Renoveringsraseriet

  • Ideell förening startad år 2019.
  • Finansieras genom bidrag från allmänheten och har även fått 60 000 kronor i stöd från Riksantikvarieämbetet.
  • Grundarna driver föreningen på sin fritid men hoppas på sikt kunna arbeta med det på heltid.

Mer att läsa