Gå till innehållet

Guiden: Världens största kartläggning av brutalism

I Frankfurt pågår just nu en utställning som presenterar brutalistisk arkitektur från hela världen. Enligt curatorerna är det den mest omfattande kartläggning som gjorts på området.

Hyllning till brutalismen

Till 2 april UTSTÄLLNING. Ordet brutalism kommer inte från brutal utan béton brut, den franska termen för exponerad betong. Stilen, som hyllar råhet och en synlig konstruktion är idag både hatad och älskad. SOS brutalism – save the concrete monsters presenterar brutalistiska byggnader i hela världen – från Brasilien till forna Jugoslavien – varav många idag står inför rivningshot. På Deutsches architekturmuseum i Frankfurt.

Nattklubben Palladium i New York år 1985. Ritad av arkitekten Arata
Isozaki med en muralmålning av Keith Haring.

Nattklubbens gestaltning

17 mars–9 september UTSTÄLLNING. Night fever: Designing club culture är en storskalig utställning om klubbkultur och design, från 1960-talet fram till idag. I centrum står nattklubben som smältdegel; för inredningsarkitektur, ljus, mode och grafisk design. På Vitra design museum i Weil am Rhein.

Vanessa Bells sommarhus i Sussex var Bloomsburygruppens mittpunkt.

Konstnärer med utopier

23 mars–30 sept UTSTÄLLNING. ”De bodde i cirklar, målade fyrkanter och älskade i trianglar”. Så beskrivs Blomsburygruppen i utställningen Bloomsbury spirit, som ska diskutera författar- och konstnärskollektivets idéer och utopier samt återskapa det sommarhem i Sussex som blev gruppens centrum. På Artipelag i Stockholm.

Mer att läsa