Gå till innehållet

Guiden: Finsk dynasti i fokus

Paatela-familjens prägel på finsk arkitektur, Jan Gehls vision och sista chansen att se Tunbjörklandet på Fotografiska. Här är Arkitektens kulturtips för den kommande veckan.

Den finska släkten Paatela har gjort ett stort avtryck på landets arkitektur sedan drygt hundra år tillbaka och uppmärksammas nu i en utställning på Finlands arkitekturmuseum. Bröderna Jussi och Toivo startade 1918 arkitektföretaget som bär familjenamnet och riktade särskilt in sig på att rita sjukhusbyggnader. Firman och inriktningen togs över av nästa generation – Veli och Kaija respektive Jaakko och Eva – som utvecklade vårdarkitekturen ytterligare. Firman drivs nu vidare av Veli och Kaijas son Mikael Paatela som tog sin arkitektexamen 1976.

– Historien om släkten Paatela och deras bidrag till den finska arkitekturen är intressant, inte bara för att den spänner över ett helt århundrade, utan även för att familjen valde att inrikta sig mot en så specifik nisch, säger Elina Standertskjöld, curator för utställningen.

15 projekt av flera medlemmar ur Paatela-familjen presenteras under utställningen i Helsingfors som öppnar den 5 december.

Gehl om framtidens städer

Den danske professor Jan Gehl föreläser den 5 december på Chalmers inom ramen för Mistra urban futures och deras arbete för en hållbar urban utveckling. Gehl grundade arkitektföretaget Gehl Architects, men det är för sina teorier om stadsplanering som han blivit läst och diskuterad vid arkitektskolor världen över. Gehl är upphovsman till titlar som Livet mellem husene och Byer for Mennesker. Föreläsningen kretsar kring hur framtidens städer ska utformas och tar avstamp i hur morgondagens teknik kan påverka stadsbilden. På Chalmers i Göteborg.

En originell Sverigeskildrare

Lars Tunbjörk fångade med sin kamera det svenska samhället på ett säreget vis. Hans verk finns representerade i samlingar som Moma och Centre Pompidou och han var en av de internationellt mest framgångsrika svenska fotograferna. Fotografiska har under hösten huserat utställningen Tunbjörklandet – blicken från sidan, som stänger på söndag den 2 december. På Fotografiska i Stockholm.

Lars Tunbjörk på Fotografiska.

Mer att läsa