Gå till innehållet

Globalt avtal ska stärka landskaps­­arkitekturen

Två internationella organisationer har skrivit på en ny överenskommelse om att stärka samarbete mellan akademi och praktik inom landskapsarkitektur.

Det är den internationella landskapsarkitektorganisationen IFLA (International Federation of Landscape Architects) och CELA (the Council of Educators in Landscape Architecture) som gjort gemensam sak att stärka landskapsarkitektutbildningarna globalt.

CELA samlar de högre utbildningarna för landskapsarkitektur i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland samt flera individer och institutioner från andra länder i världen. 

Det var under CELA:s årliga konferens med titeln Taking Action: Making Change i Missouri tidigare i våras som den formella ceremonin med undertecknande av överenskommelsen mellan IFLA och CELA ägde rum.

– Vi är glada att formalisera det här partnerskapet med CELA. Det representerar ett avgörande steg mot att överbrygga glappet mellan akademi och praktik inom landskapsarkitektur, säger IFLA:s ordförande Bruno Marques i en kommentar.

CELA:s ordförande Chingwen Cheng fyller i:

– Samarbete mellan CELA och IFLA bäddar för framsteg i att stötta utbildning, forskning, yrkesområdet och professionen. Att vi nu formaliserar vårt samarbete är bara början på att vi tillsammans driver innovation, säger hon.

IFLA, som samlar världens landskapsarkitektorganisationer, däribland Sveriges Arkitekter, bjuder i och med undertecknandet av det så kallade ”Memorandum of Understanding” in även universitet och högskolor att bli medlemmar.  

Mer att läsa