Gå till innehållet

Gävle får sin första stadsarkitekt sedan 1999

Helena Tallius Myhrman blir stadsarkitekt i Gävle och kommunen återinför därmed tjänsten som bedömdes som överflödig för drygt 15 år sedan.

– Jag ser fram emot att ha en nyckelroll i kommunens utveckling. Jag kommer att vara den som har överblick och fungerar som uttolkare av kommunens behov av fysisk form, säger Helena Tallius Myhrman i ett pressmeddelande.

Det var i samband med att Gävles förra stadsarkitekt slutade och bygg- och miljönämnderna slogs samman som stadsarkitekttjänsten i kommunen lades ner år 1999. Dåvarande socialdemokratiska styre ansåg att kommunen hade en tillräckligt bred arkitektkompens ändå och frågan om stadsarkitekten i chefsposition för den nya, sammanslagna förvaltningen var laddad.

I senaste valet skedde ett historiskt politiskt maktskifte i kommunen när Alliansen tog makten efter 96 år med socialdemokratiskt styre. Nuvarande ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Roland Nilsson (M), har varit drivande i frågan om att återinföra stadsarkitekten.

– Det är bra att Gävle återigen får en stadsarkitekt. Hon kommer att ha en viktig roll nu när Gävle växer och vi står inför att förtäta i Gävle stad, säger han.

Helena Tallius Myhrman kommer närmast från jobbet som stadsarkitekt i Sandviken, som ligger bara drygt 20 minuter från Gävle. Hon har även en bakgrund som projekterande arkitekt som bland annat ritat Turebergskyrkan i Sollentuna. År 2004 satt hon i juryn för Kasper Salin-priset.

Ett av Helna Tallius Myhrmans uppdrag som ny stadsarkitekt bli ratt ta fram en arkitekturpolicy som blir en långsiktig strategi för hur Gävle ska utvecklas på ett hållbart sätt.

Mer att läsa