Gå till innehållet

Fyra nominerade till Bostadspriset

Ett 19-våningshus, bostäder på pålar i Motala ström, tre stjärnhus och ett småskaligt tillägg i ett miljonprogramsområde. Det är årets nominerade till Bostadspriset.
- Vi börjar se en större bredd i bostadsbyggandet, säger Rahel Belatchew Lerdell i bostadsprisjuryn.

Det är Brf Tenoren i Malmö, Katscha i Norrköping, kvarteret Korthållaren i Vällingby och Sjöterrassen i Fittja som är de fyra nominerade till Bostadspriset som delas ut på Arkitekturgalan i slutet av november.

Rahel Belatchew Lerdell är en av fyra i prisjuryn. Hon konstaterar att det händer mycket inom bostadsarkitekturen just nu och att juryn haft ett större utbud bostäder att besöka än förra året.

– Positivt är att vi också börjar se en större bredd. Men samtidigt konstaterar vi att det finns utrymme för mer, säger hon.

Hon säger att jyryn i sitt arbete också konstaterat att det är få projekt som lyckas med helheten.

– De projekt vi har nominerat har gemensamt att de tillför något till såväl platsen som till de boende, säger Rahel Belatchew Lerdell.

 Foto: Ioana Marinescu

Foto: Ioana Marinescu

Brf Tenoren i Malmö

Arkitekt: Johan Celsing, Stefan Andersson, Marcus Eliasson, Sabina Liew, Kåre Rönne och Emma Carlbom, Johan Celsing Arkitektkontor. Landskapsarkitektur: Sydväst.

Byggherre: Skanska Nya Hem.

Ur juryns motivering: ”Både en varaktig symbol för bostadens plats i samhället och en stark tidsmarkör nu när bostadsfrågan är högaktuell.”

 

Foto: Ingrid Reppen

Foto: Ingrid Reppen

Katscha i Norrköping

Arkitekt: Ingrid Reppen och Kai Wartiainen, Arkitektur + development. Handläggande arkitekt: Simon Kallioinen. Medverkande: Michal Kubrak, Martin Bergqvist och Martin Uppman.

Byggherre: Ivarsson Byggnads AB.

Ur juryns motivering: ”Genom form, fasadmaterial, våningshöjder och jättelika fönster mot vattnet speglar Katscha platsen där den strida strömmen möter industrilandskapet.”

 

Foto: Johan Fowelin

Foto: Johan Fowelin

Kv. Korthållaren i Vällingby

Arkitekt: Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel, Marge Arkitekter. Handläggare: Jennie Enwall, Moa Wendt och Robert Petrén. Landskapsarkitekt: Wilke Wirén Luhr Landskapsarkitektur.

Byggherre: Svenska Bostäder.

Ur juryns motivering: ”Förtätningen visar på ett respektfullt förhållningssätt till omgivningen där gaturum, förgårdsmark och gårdsmiljöer kring den befintliga bebyggelsen intill förtydligas och varsamt tas om hand.”

 

Foto: Michael Perlmutter

Foto: Michael Perlmutter

Sjöterrassen i Fittja

Arkitekt: Stefan Sjöberg, Sylvia Neiglick, Ola Kjellander, Lena Viterstedt, och Andreas Lebisch. Landskapsarkitekt: Jimmy Norrman. Konstnär: Mats Andersson.

Byggherre: Hemgården, Botkyrka kommun.

Ur juryns motivering: ”De prefabricerade volymelementen har sammanfogats med en finurlig variation som skapar flera olika gränssnitt mot omgivningen.”

Mer att läsa