Gå till innehållet

Fyra interiörer nominerade till Guldstolen

Nu står det klart vilka fyra projekt som kan vinna priset Guldstolen för bästa interiör. Bland de nominerade finns ett kontor, en skola, en smyckesbutik och en villa.
– De visar alla på en högkvalitativ detaljering, säger juryns ordförande Mia Erlandsson.

Den 7 april är det dags för Arkitekturgala då en rad pris delas ut av Sveriges Arkitekter. Priset Guldstolen delas ut till bästa inredningsarkitektur i ett urval av projekt genomförda under de senaste tre åren. Fyra interiörer är nominerade till Guldstolen 2021.

– De fyra projekten har gemensamt att de är skräddarsydda för brukarnas behov och har en hög kvalitet i detaljering, säger Mia Erlandsson som är ordförande i prisjuryn för Guldstolen.

De nominerade projekten är ett huvudkontor i Stockholm för riskkapitalbolaget EQT ritat av Studio Stockholm arkitektur, en gymnasieskola i Gällivare av Liljewall arkitekter och MAF arkitektkontor, en privatvilla på Ekerö utanför Stockholm ritad av Tham och Videgård arkitekter samt en smyckesbutik i Stockholm utvecklad i ett tätt samarbete mellan arkitekten Jack Della Santa och beställaren.

– De här fyra helt olika projekten visar på just en sådan spridning som interiöra projekt kan innebära och representerar väl det breda fält som inredningsarkitekter och arkitekter arbetar med, säger Mia Erlandsson.

För att utse de nominerade har juryn tittat närmare på totalt 25 projekt – alla har studerats på plats av hela juryn. Många av diskussionerna har däremot förts digitalt innan de fyra projekten valdes ut.

– Det har varit en utmaning, men vi har haft intressanta diskussioner under året om hur uppdragen och yrket kommer att förändras i och med att allt fler arbetsplatser troligen fortsätter med distansarbete. Vi har bland annat pratat om att många har blivit mer medvetna om hur viktiga de miljöer vi omger oss med är för vårt välmående, säger Mia Erlandsson.

Guldstolen har delats ut sedan 1992 och fyller alltså 30 år i år. Tidigare gick priset vartannat år till ett inredningsarkitekturprojekt och vartannat till en serieproducerad produkt eller möbel. Sedan 2016 går priset varje år till ett inredningsarkitekturprojekt, en nyligen färdigställd svensk inredning av hög arkitektonisk kvalitet. Första priset 1992 gick till en produkt då Ruud Ekstrand fick priset för soffan Piccolo.

Själv har Mia Erlandsson bara varit verksam som inredningsarkitekt i tio år men hon ser att yrket och uppgifterna har förändrats under denna tid.

– Det har blivit ett allt större fokus på hållbarhet och det har troligen gjort att många går tillbaka till att arbeta som förr, med mer platsspecifika och specialritade lösningar som håller längre. Det är välkommet för professionen, säger hon.

De är nominerade till Guldstolen 2021

EQT kontor, Stockholm

Av: Studio Stockholm arkitektur
Uppdragsansvarig inredningsarkitekt: Marco Checchi. Medverkande: Erik Barnes, Sonya Simmonds, Axel Bjurström, Michaela Tamm, Sofia Skarman, Siri Lindberg och Karolina Nyström.
Beställare: EQT
Ur juryns motivering:
”Kontoret är rikligt smyckat med konst som kontrasterar och förstärker den avvägda inredningen. Lik en oklanderligt måttsydd italiensk kostym, blir resultatet en självsäker inramning till verksamheten som får tillgångar att växa.”
Foto: Per Kristiansen

Kunskapshuset Gällivare

Av: Liljewall och MAF arkitektkontor
Ansvarig arkitekt: Mats Jakobsson. Medverkande: Jonas Jakobsson, Jonas Hermansson, Harald Gamrell, Lars Olausson, Johan Brendelökken, Johan Lindkvist, Veronica Sundqvist samt Oskar Eriksson.
Ur juryns motivering:
”Verksamhetens behov har resulterat i välstuderade planlösningar med diagonala stråk som löper och genomkorsar lokalerna i flera riktningar.”
Beställare: Gällivare kommun
Foto: Anna Kristinsdottir och Anders Bobert

Villa G, Ekerö, Stockholm


Av: Tham och Videgård arkitekter
Ansvariga arkitekter: Bolle Tham och Martin Videgård. Medverkande: Joacim Wahlström, Oskar Lundahl, Simon Nilsson, Patric Hebing och Erik Lindqvist.
Beställare: Ida och Daniel Geiler
Ur juryns motivering:
Trots sin på många sätt extrema utformning har arkitekt tillsammans med sin beställare skapat en bostad som är både funktionell och hemtrevlig – det är lätt att föreställa sig livet i denna villaskulptur.
Foto: Åke Eson Lindman och Andy Liffner

All blues

Smyckesbutik, Stockholm
Av: Jack Dalla Santa arkitektkontor och All blues
Ansvarig arkitekt: Jack Dalla Santa. Medverkande: Fredrik Nathorst-Westfelt och Linnea Mesko.
Beställare: All blues
Ur juryns motivering:
”Målet har varit att skapa ett nytt flöde i lokalen och i dialogen med kunden. Resultatet är en butiksinredning på hög konstnärlig nivå som skiljer sig radikalt från andra sätt att visa fram och sälja smycken – modigt, avskalat, rått och elegant.”
Foto: Mikael Olsson

Guldstolens jury utses av Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur. Jurymedlemmar 2021: Mia Erlandsson, arkitekt och inredningsarkitekt; Backa Carin Ivarsdotter, konstnär; Marcia Harvey Isaksson, inredningsarkitekt; Karin Lundberg, inredningsarkitekt. Jurysekreterare: Ulrika Nero, inredningsarkitekt.

Mer att läsa