Nyheter

Frankrike utlyser internationell tävling om Notre-Dames spira

18 april 2019

Premiärminister Edouard Philippe säger att arkitekttävlingen ska ta fram en spira som är anpassad till dagens teknik och vår tids utmaningar.

Annons
Foto Istock

Så här såg spiran och taket på Notre-Dame ut före branden.

Världen tittade med fasa på när den franska katedralen stod i lågor i måndags.

I branden kollapsade bland annat den kyrkspira som uppfördes i samband med en större renovering av katedralen i mitten av 1800-talet. Under förmiddagen i går meddelade premiärministern att Frankrike kommer att ha en internationell arkitekttävling för att rita en ny Notre-Damespira.

– Det här en stor utmaning – ett historiskt ansvar, säger han.

Annons

Tävlingen hoppas Edouard Philippe ska ge svar på om det överhuvudtaget är möjligt att återskapa spiran så som den uppfördes av arkitekten Egène Viollet-le-Duc för mer än 150 år sedan, eller om Notre-Dame ska få en helt ny spira.

– Det finns garanterat någon där ute som kan rita en spira som kombinerar vår tids utmaningar med respekt för katedralen. Oavsett vad, så tillhör det en katedrals organiska process att det byggs om och läggs till genom åren, så det här är helt naturligt, men ingen lätt uppgift, säger Katarina O Cofaigh, senior rådgivare på Sveriges Arkitekter.

Per Arne Ivarsson. Foto: Privat

Per Arne Ivarsson är restaureringsarkitekt och har i Sverige jobbat med över fyrtio kyrkor. De flesta har rört utvändiga restaureringar. Det är alltid en stor utmaning att hitta rätt material- och hantverkskunnande vid kvalificerade restaureringar. Vilket nu inte minst gäller för Notre-Dame.

– Svårigheten ligger även i att ha de teoretiska kunskaperna och få dem användbara i praktiskt kunnande. Jag tror det kommer bli tidsödande att hitta rätt hantverkare för Notre-Dame, inom området timring av ek och framställning av blyplåtar.

Han pekar på svårigheterna i att hantera det befintliga murverket av sten med dess skadade murbruk.

Annons

– Det är ingen enkel frågeställning, hur mycket är skadat av vatten och eld? Hur mycket måste man riva för att kunna bygga upp igen – allt?

Per Arne Ivarsson studsar också inför premiärministerns formulering om “dagens teknik och vår tids utmaningar” för arkitekttävlingen.

– Det där kommer nog helt och hållet styras av antikvariska krav. Man kommer inte att släppa igenom vilken lösning som helst. Men finns det med i tävlingsuppgiften att särskild hänsyn ska tas, så kommer det nog lösa sig. Kreativa restaureringsarkitekter har det funnits i alla tider

Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att han vill att återuppbyggnaden av katedralen ska vara klar inom fem år.

Anton Andersson

Gå till nästa artikel