Gå till innehållet

Förslagen till minnesvård efter tsunamin ställs ut

Nu offentliggörs de fem förslagen till utformning av minnesvården efter flodvågskatastrofen i Sydostasien 2004. På Thielska galleriet i Stockholm visas tävlingsbidragen skapade av konstnärer och landskapsarkitekter.

Minnesvården ska uppföras i en södervänd sluttning vid Blockhusudden på sydöstra Djurgården i Stockholm, inte långt ifrån Thielska galleriet. Området är en del av Nationalstadsparken med stora natur- och kulturvärden.

– Platsen i Djurgårdens unika landskap ställer stora krav men ger också möjligheter för en mycket fin minnesplats, säger Vanja Knocke, arkitekt och projektledare för minnesvården på Statens Fastighetsverk.

Tävlingen arrangeras av fastighetsverket och Statens Konstråd efter att regeringen 2014, tio år efter katastrofen då 543 svenskar avled och cirka 1 500 skadades, tog beslut om en minnesvård.

I tävlingsjuryn sitter bland andra arkitekten och kulturarvsspecialisten Anders Bodin, landskapsarkitekten Anders Kling samt Jonas Dahlberg, konstnären bakom Utøyamonumentet. Tävlingen avgörs i februari och minnesvården ska vara klar 2018.

Tävlingsförslag med mottot "Nautilus".

Tävlingsförslag med mottot “Nautilus”.

Tävlingsförslag med mottot "Minnessten".

Tävlingsförslag med mottot “Minnessten”.

Tävlingsförslag med mottot "The Cloud".

Tävlingsförslag med mottot “The Cloud”.

Tävlingsförslag med mottot "Gravitational Waves".

Tävlingsförslag med mottot “Gravitational Waves”.

Tävlingsförslag med mottot "016ST".

Tävlingsförslag med mottot “016ST”.

Mer att läsa