Gå till innehållet

Forskare skapar genomskinlig träpanel

Forskare på KTH har tagit fram ett genomskinligt trämaterial. Tänkbara användningsområden är som fasadmaterial eller i solceller.

Det nya materialet är ett slags faner där det som ger träet sin bruna färg, lignin, ersatts med en genomskinlig polymer. Nu väntar mer forskning på hur materialet kan användas och för att skala upp tillverkningen.

– Att använda det transparenta träet som beståndsdel i solceller är klokt eftersom man då drar nytta av träets låga kostnad, tillgängligheten och att det kommer från en förnyelsebar råvara. Transparenta träpaneler är också användbara som fasader då genomskinligheten släpper in ljus men samtidigt inte kommer att vara så glasklara att det kommer att gå att titta in i huset. Det går dock att göra fönster av trä som det går att se igenom, om så önskas, säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH i ett pressmeddelande.

Andra forskare har tidigare gjort samma sak fast i mikroskopisk skala. Ingen har tidigare använt tekniken i stor skala för att skapa byggnadselement.

Mer att läsa