Gå till innehållet

Forskare i Malmö och Uppsala vinner Kritikerpriset

Carina Listerborn och Irene Molina, bostadsforskare och professorer vid Malmö respektive Uppsala universitet, fick ta emot Sveriges Arkitekters Kritikerpris vid Arkitekturgalan.
– Priset visar att samhällsvetenskapen och arkitektkåren tillsammans kan lyfta viktiga rättvisefrågor, säger Carina Listerborn.

Två personer får i år dela på Kritikerpriset som sedan 1986 delas ut av Sveriges Arkitekter för årets bästa arkitekturanalys. Carina Listerborn är professor i stadsbyggnad vid institutionen för urbana studier vid Malmö universitet. Hon forskar om smart bostadsutveckling, rasism och konsumtion.

– Jag är verkligen glad över Kritikerpriset och för det erkännande det ger åt den kritiska urbanforskningen, som borde få stort utrymme i dagens samhällsdebatt, säger Carina Listerborn.

Irene Molina är även hon professor, i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet. Hennes forskning handlar om staden som plats för sociala maktrelationer.

– Jag känner mig hedrad av den här viktiga utmärkelsen och ser den som en uppmuntran att fortsätta bedriva kritisk bostads- och urbanforskning, säger Irene Molina.

Juryn har valt att belöna deras kritik av dagens stadsutveckling och bostadssituation i Sverige.

”Kunnigt blottlägger de Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad och visar på utanförskapet och segregationen som kommit i dess kölvatten. På punkt efter punkt friläggs de ideologiska beslut som lett fram till dagens bostadspolitiska situation”, skriver juryn för Kritikerpriset.

Carina Listerborn och Irene Molina tog emot priset via länk. Katarina Rundgren som har varit juryns ordförande var däremot på plats i studion och hon betonade den vidare betydelsen av pristagarnas arbete.

– Listerborns och Molinas forskning borde ligga till grund för en ny svensk bostadspolitik.

Kritikerpriset 2020

Pristagare: Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid institutionen för urbana studier vid Malmö universitet och Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet

Ur juryns vinnarmotivering: ”Årets vinnare är två engagerade arkitekturforskare­­­, verksamma sedan länge, men som under 2020 skärpt sin kritik av den rådande stadsutvecklingen och bostadssituationen i Sverige. Pandemin har haft en genomgripande påverkan på allas våra liv och sätter skarpt fokus på vilka ödesdigra konsekvenser bostadsojämlikheten skapar. Med detta som bakgrund riktar årets Kritikerpristagare uppmärksamheten mot särskilt utsatta grupper i samhället och lyfter fram det motstånd som finns mot den rådande samhällsutvecklingen.”

Juryn för Kritikerpriset består av: Ana Betancour, James Taylor-Foster, Katarina Rundgren, Pernilla Glaser och Per Bornstein. Läs mer på Sveriges Arkitekters hemsida. 

Mer att läsa