Gå till innehållet

Företagen efter metoo: ”Nu krävs eftertanke och reflektion”

Cedervall är ett av de 30 arkitektföretag som svarat Arkitekten att de vidtagit åtgärder i samband med metoo.
– Det är enormt viktigt att vi som arbetsgivare är tydliga och sätter gränser, säger Jennie Söderholm, hr-ansvarig.

Vi träffas i Cedervalls lokaler på Södermalm i Stockholm tillsammans med arkitekten och skyddsombudet Thomas Grundin och arkitekten Elin Strand Ruin, som även är ledamot i Sveriges Arkitekters jämställdhets- och mångfaldsutskott Arkitekthen, för att prata om vad metoorörelsen betytt för arkitektbranschen och deras arbetsplats.

Jennie Söderholm berättar att Cedervalls ledningsgrupp först säkerställde att tillräckligt med tid och resurser gick till jämställdhetsarbetet. Därefter lyfte hon och företagets vd frågan om trakasserier utifrån den senaste medarbetarenkäten på ett kontorsmöte med alla 92 anställda. Diskussionen fortsatte sedan i de olika teamen.

– Vi var medvetna om att många tänkte på det och kände att det var viktigt att prata om frågan konkret i förhållande till arbetsplatsen. Bland annat påminde vi om hur viktigt det är att meddela sin chef eller någon man känner förtroende för om man ser eller hör någonting som inte känns okej, säger Jennie Söderholm.

Elin Strand Ruin var med på mötet och uppskattar att cheferna visade att de tog frågan på allvar.

– De pratade om var gränserna går och att det finns ett direkt stöd från företagets sida, vilket jag tror betyder mycket för att den enskilda ska våga vara obekväm och säga ifrån, säger hon.

Det här handlar inte bara om ”galna regissörer” utan om oss alla.

Thomas Grundin, skyddsombud

Arbetsgivaren stämde också av frågan med skyddsombuden. De hade inte fått in några rapporter om problem, men Thomas Grundin understryker att samhällets maktstrukturer förstås också finns i arkitektbranschen och att det viktiga nu är att diskussionen hålls vid liv.

– Det här handlar inte bara om ”galna regissörer” utan om oss alla. Vi har läst vittnesmålen och kan inte fortsätta som vanligt. Nu krävs eftertanke och reflektion och att vi hjälps åt att hitta lösningar tillsammans, säger han.

Mer att läsa