Gå till innehållet

För en magisk jul- och nyårshelg

Holger Wästlund är arkitekten och trollkarlen som både har ritat industrilokaler och trollat i Hylands Hörna. Han delar också med sig av sina bäst tips för att skapa magi under helgerna.

När Holger Wästlund var åtta år fick han en trolleribok. Sedan träffade hans pappa en trollerikunnig person på en middag. I honom fick Holger Wästlund en mentor och fortsatte med trolleriet parallellt med arkitekturstudierna på KTH. 

Livet som trollkarl har lärt honom mycket som han har haft nytta av i sitt arbete som arkitekt.

– Att stå på scenen och framträda för en grupp har jag gjort mycket som trollkarl och den erfarenheten tog jag med in i mitt arbete som arkitekt. När jag gick på Teknis fick man inte lära sig att presentera sina förslag muntligt trots att det är en stor del i jobbet.

Trollkarlsjobbet har också varit en avkoppling från arbetet som arkitekt.

– När du står på scenen är du fullt fokuserad på det. Sedan har jag också kunnat dra nytta av likheterna som finns när man planerar en föreställning, tar fram en idé till program och testkör för publik. I arbetet som arkitekt sker samma sak från första skiss till färdiga ritningar.

Holger Wästlund har uppträtt både i Hylands hörna, i folkparker och under en valkampanj i USA när han studerade där samma år som John F Kennedy vann valet. Men att vara både trollkarl och arkitekt har inte alltid varit problemfritt.

– Uppdragsgivaren ska kunna lita på en som arkitekt, man säljer nästan förtroende, medan en trollkarl är någon som luras. Min lösning blev att om jag blev introducerad som arkitekt först så tyckte de flesta att det bara var roligt att jag också är trollkarl.

 

Holger Wästlunds tips för en magisk jul:

  • Trolleri bygger på överraskningar, se till att överraska.
  • Ge gåvor eller upplevelser människor inte kunnat ana.
  • Tänk sceniskt och skapa bästa julstämningen med extra allt av levande ljus, ljud och rökridåer.

Mer att läsa