Gå till innehållet

Flygledartorn får statligt arkitekturpris

Flygledartornet i Vidsel i Norrlands inland, ritat av A och d arkitektkontor, har tilldelats Fortifikationsverkets arkitekturpris 2017.

Anläggningen i Vidsel är Europas största landbaserade militära övnings- och provningsområde. Det prisade tornet togs i bruk under sommaren 2017.

– För att skapa en koppling mellan byggnadens utformning och stridsflygens extrema hastigheter, har byggnaden fått ett mönster inspirerat av formel 1-bilars fartränder, säger arkitekt Niklas Granljung på A och d arkitektkontor i ett pressmeddelande.

Det var en annorlunda utmaning för det Luleå- och Boden-baserade arkitektkontoret att rita och projektera flygledartornet, som i golv och väggar innehåller lika mycket teknik som under huven på en modern bil.

– En mängd svåra tekniska projekteringslösningar krävdes samtidigt som vi skulle skapa en trivsam miljö för personalen i tornet, men det är ju uppenbart att vi lyckats, säger Anders Burman, projekteringsledare på A och d.

Prisjuryn säger att flygledartornet är en robust byggnad som tar för sig på den vidsträckta platsen och blir en karaktärssymbol för hela flygbasen.

”Byggnaden är konsekvent genomförd på alla nivåer, från de olika storlekarna på fasadens fibercementskivor till färgsättning och byggnadens helhet”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Priset, som syftar till att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur, delades ut på Fortifikationsverkets arkitekturdag den 22 november.

– I vårt arbete med miljömålen, där god bebyggd miljö ingår, är arkitekturfrågorna viktiga, såväl i den långsiktiga planeringen av våra garnisoner som i de enskilda projekten, säger Urban Karlström, Fortifikationsverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

Mer att läsa