Gå till innehållet

”Flexibiliteten gör mig mindre stressad”

Lotta Trotzig, landskapsarkitekt på Tengbom, har nyligen blivit av med sin fasta arbetsplats på kontoret och tycker att det fungerar bra. Att sitta hemma och projektera är inget problem.

– Jag har min bärbara dator och sitter på olika platser varje dag. Jag trivs med det, det känns fritt!

Inför vårens flytt till nya lokaler har Tengbom i Stockholm tvingats att tränga ihop sig tillfälligt. Därför har landskaps- och stadsbyggnadsstudion redan nu fått bli testpiloter för det flexibla arbetssätt som kommer att bli verklighet för hela kontoret i och med flytten. Istället för att ha sin egna fasta plats, plockar man ihop sina grejer i slutet av varje dag för att kunna docka in på en ny plats nästa.

– Jag har inga fysiska besvär och kan sitta på vilken stol som helst och ha vilken mus som helst, så för mig funkar det bra. Det blir lite besvärligare för dem som behöver ha till exempel en viss stol, säger Lotta Trotzig.

Som småbarnsförälder tycker hon också att det är en stor fördel att även kunna sitta hemma och jobba. Med VPN-anslutning (Virtual Private Network) kommer hon åt alla mappstrukturer och intranätet, det är som att vara på plats på jobbet. Programmen har hon på sin bärbara dator och det fungerar bra att jobba även i ett tungt program som Revit.

– Ibland kan det vara något man inte hunnit med innan man ska hämta på dagis. Vid de tillfällena är det skönt att kunna slå på datorn senare och fixa det där sista. Det gör mig mindre stressad att ha den möjligheten, säger Lotta Trotzig.

Hon anser att utmaningen med det flexibla arbetssättet är de större projekten där man jobbar i fasta gruppkonstellationer under en längre tid och där man trots allt har mycket ritningar och modeller framme.

– Jag kan förstå om man blir stressad av att då behöva plocka undan allt varje dag. Hur man löser det blir en knäckfråga, säger Lotta Trotzig.

Mer att läsa