Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Flera arkitekter får designpris av Svensk Form

Elding Oscarson får utmärkelsen Design S i kategorin Arkitektur för en tillbyggnad vid Tekniska museet i Stockholm.

Arkitekterna hos Elding Oscarson har kombinerat digitala verktyg med traditionellt trähantverk för att skapa tillbyggnaden Wisdome Stockholm. Nu får den Svensk Forms utmärkelse Design S i kategorin Arkitektur. Priset delades ut den 31 maj på Swedish design awards 2023.

– Det är en helt unik konstruktion där alla inblandade fått experimentera sig fram genom allt från digitala simuleringar till fullskaliga modeller, säger Astrid Stenberg, projektledare för Wisdome Stockholm på Tekniska museet, i ett pressmeddelande.

Byggnaden består av en sfärisk kupol i trä med ett självbärande tak av flätat fanérträ. Tillbyggnaden skapar nya ytor för museet som ska rymma utställningar med 3D-projektioner, kafé och en ny utemiljö.

“En träkonstruktion med urverksmässig hantverksprecision landar som en mjuk filt över en ny mötesplats i staden, och visar att Tekniska museet inte bara rymmer den teknologiska historien utan även den innovativa framtiden”, skriver juryn i sin motivering.

Utmärkelser delades också ut till mötesplatsen Anon i Malmö, av arkitekten Jenny Grettve, som fick pris i den nya kategorin systemtransformation. Konstverket Parallella rum av inredningsarkitekten Lies-Marie Hoffmann får pris i kategorin Konst och hantverk. Ett co-working-kontor utanför London, ARC Club Camberwell, av Studio Caro Lundin fick priset i kategorin Inredningsarkitektur. Ljusdesignen vid Gubbängens fördelningsstation, av Sweco architects, får pris i kategorin Ljus och belysning. Bänken The viaduct bench, av inredningsarkitekten Anki Gneib, fick utmärkelsen i kategorin Möbler och arkitekten Peter Muungano Thuvander ingår i teamet som fick utmärkelsen i kategorin industriell produktdesign.

Priset Design S, tidigare Utmärkt svensk form, delas ut av Svensk Form och firar nu 40 år.

Mer att läsa