Nyheter

Fem förslag vidare i tävlingen om Strängnäs domkyrka

26 april 2018

Den första delen av arkitekttävlingen om domkyrkan och domkyrkoberget i Strängnäs är avslutad. Av de 97 inkomna bidragen har fem förslag valts ut för vidare bearbetning.

Annons

Fem bidrag gick vidare i tävlingen om Strängnäs domkyrka. Samtliga förslagsställares kommer vara anonyma tills bedömningen av steg två är avslutad.

– Nu har vi tagit ännu ett steg mot att förverkliga visionen om domkyrkan och domkyrkoberget som en miljö som betyder mer för fler, säger Christofer Lundgren, juryns ordförande och domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö i ett pressmeddelande.

Syftet med arkitekttävlingen är bland annat att domkyrkan och det omgivande domkyrkoberget ska kunna användas i fler sammanhang än de som traditionellt förknippas med kyrkobyggnader. Bland annat efterfrågas en gemenskapsplats för möten, studier, måltider och kultur.

De fem förslagen som gått vidare i tävlingens första steg finns nu att beskåda på webben och kommer även finnas utställda i domkyrkan till den sista maj.

Annons

I sitt utlåtande noterar juryn att de fem förslagen har haft svårt att uppfylla samtliga av tävlingsprogrammets många krav och önskemål. Bland annat har förslagsställarna generellt fokuserat mest på byggnadsvolymer och i lägre grad på åtgärder i domkyrkan och utformning av det offentliga rummet.

Inför det andra steget i tävlingen kommer ett nytt tävlingsprogram tas fram av juryn i samråd med arrangören. De utvalda förslagen ska sedan vidareutvecklas med juryutlåtandet som utgångspunkt. Tävlingen förväntas vara slutligt avgjord under andra hälften av 2019.

Rebecka Gordan

Gå till nästa artikel