Gå till innehållet

Färre kontor tar in praktikanter till hösten

Flera av landets största arkitektföretag tvingas nu säga nej till de arkitektstudenter som vill praktisera under höstterminen. Regler för permitteringsstöd, uppsägningar och svårigheter att ge bra handledning på grund distansarbete är de huvudskälen som anges.

I arkitektbranschen ses praktik som ett bra komplement till utbildningen och en chans att knyta kontakter. Många arkitektstudenter praktiserar ett halvår eller ett år under studietiden eller mellan studieperioder. Men i och med coronakrisen ser situationen annorlunda ut, visar svar från fem av landets största arkitektföretag.

Link arkitektur är ett av kontoren som konsekvent sagt nej till nya praktikanter sedan i våras.

– Praktikanter är en kostnad som inte är verksamhetskritisk vilket gör att vi kan förlora permitteringsstödet om vi tar in praktikanter. Ett annat skäl är att det är svårt att handleda med så få medarbetare på plats fysiskt, säger Petra Svensson Gleisner, affärsutvecklings- och marknadschef på Link.

Petra Svensson Gleisner.

Link har kontor i Malmö, Lidköping, Göteborg, Umeå och Stockholm. Inget av de fyra förstnämnda kommer att anställa praktikanter i närtid. Stockholmskontoret planerar att avsluta alla permitteringar 1 september och har nu rekryterat ny personal.

– Ledningen för Stockholmskontoret anser att de då eventuellt skulle kunna ta emot praktikanter men frågan om handledning vid låg fysisk närvaro kvarstår. De har ännu inte bestämt hur de kommer att göra, säger Petra Svensson Gleisner.

White arkitekter har ett praktikprogram och har länge tagit emot praktikanter regelbundet. Förra hösten hade företaget totalt 18 praktikanter anställda i Sverige. Hur många det blir i höst är ännu inte bestämt, men klart är att det endast blir ett fåtal.

– Tyvärr har den rådande situationen tvingat oss till det tuffa beslutet att ta in betydligt färre praktikanter än vad vi önskar och vanligtvis gör, säger Martin Morén, hr-chef på White.

Martin Morén.

Som skäl anger han regler för permitteringsstöd, uppsägningar i företaget och svårighet att ge bra handledning då många av de anställda nu arbetar på distans. Han understryker samtidigt att White kommer att ta emot arkitektpraktikanter så fort läget ändras.

– Utbytet mellan praktikanterna och våra anställda är av stor vikt för White. Vi vill alltid stötta nya talanger och ge dem möjlighet att testa sin kunskap och kreativitet ute i arbetslivet. Det här är ett tråkigt men nödvändigt beslut, säger han.

Det kontor som sticker ut är Liljewall arkitekter som tar emot arkitektpraktikanter i vanlig omfattning i höst. De nio arkitektstudenterna kontrakterades i april och börjar i mitten av augusti fördelat på tre kontor.

Monica Österberg.

– Liljewall har haft fullt upp med uppdrag under våren så vi har inte behövt permittera eller varsla medarbetare under coronapandemin. Vi kunde därför följa vår planering som vanligt, säger Monica Österberg, hr-chef på Liljewall.

Utöver arkitektpraktikanterna kommer Liljewall även ta emot studenter som praktiserar som del i sin pågående utbildning, bland annat inom inredningsarkitektur och visualisering.

– För oss är det ett viktigt samhällsbidrag att ta emot praktikanter. Däremot finns det en kommande utmaning i att kunna erbjuda hög kvalitet när det gäller upplärning och social trivsel då många av våra medarbetare arbetar hemifrån. Praktikanternas faddrar och handledare kommer få agera extra medvetet med det i åtanke, säger Monica Österberg.

 

 

Så svarade företagen

Tar ni in arkitektpraktikanter till hösten?

Link: Kanske. Av Links fem kontor överväger det i Stockholm att ta in praktikanter, men frågan om handledning med få på plats kvarstår.

White: Ja, men bara ett fåtal. Stöd för korttidsarbete, uppsägningar och svårighet att ge bra handledning då många av de anställda nu arbetar på distans är orsakerna.

Liljewall: Ja, i vanlig omfattning. Ingen av kontorets medarbetare har permitterats eller varslats. Däremot jobbar många hemifrån.

Sweco: Ja, men endast på ett par kontor och studios runt om i Sverige och färre än tidigare år. Orsaken är främst att distansarbete försvårar handledningen.

Tengbom: Har inte fattat beslut än. Pausade mottagandet av praktikanter i våras då många anställda jobbat hemifrån samt att företaget nyttjat stödet för korttidsarbete.

Wingårdhs: Ja, men färre än normalt. Osäkerheten som coronapandemin inneburit har påverkat kontorets ställningstagande kring praktikanter.

Fojab: Nej. Som skäl anger företaget det osäkra läget med covid-19. Det kan dock bli aktuellt med praktikanter senare i höst eller till våren.

Nyréns: Nej. Brukar ta emot en eller två praktikanter till hösten, men kommer inte ta emot några i höst. Orsaken är att företaget uppbär stöd för korttidsarbete.

Projektengagemang: Ja, men bara landskapsarkitektstudenter då dessa har praktik som del av utbildningen. För närvarande arbetar både hus- och inredningsarkitekter korttid.

Praktik och permittering

I juni aviserade Tillväxtverket att lagen om stöd vid korttidsarbete inte är förenligt med att ta in avlönade lärlingar och praktikanter. Det beror på att arbetsgivaren ska ha använt sig av tillgängliga åtgärder för att minska kostnaden för arbetskraft för att kunna få stödet. Obetald praktik som till exempel ingår i en utbildning och där studiemedel utgår kan däremot vara okej så länge de inte är avsedda att ersätta de anställda som omfattas av korttidsarbete.

Mer att läsa