Gå till innehållet

Event med öppna arkitekt­kontor gav mersmak

Under två dagar öppnade Malmös arkitektkontor dörrarna för kollegor och nyfikna invånare. Nu hoppas flera av de medverkande att det ska bli ett återkommande arrangemang.

Förra veckan var det premiär för Oas, Open architecture studio, i Malmö. Flera arkitektkontor öppnade sina lokaler för såväl kollegor som nyfikna Malmöbor för att prata om arkitektur och visa sina projekt.

– För oss var det självklart att vara med. Det är ett roligt initiativ och det är inte så ofta man får möjlighet att titta in på andra kontor, säger Anna Englöv på Belleville arkitekter.

Förutom skisser och modeller lockade Belleville med två visningar av nybyggda radhus i kvarteret Biljetten, kontorets första projekt i egen regi.

Anna Englöv, Belleville arkitekter.

– Det är en sak att se modeller, ritningar och fotografier, men något helt annat att se husen på riktigt. Även om vi inte hade möjlighet att komma in, utan bara kunde se projektet utvändigt.

Bellevilles besökare var i huvudsak studenter och yrkesverksamma i branschen. Inte så många vanliga Malmöbor.

– Men det var ändå kul, för det var flera som vi inte träffat innan, säger Anna Englöv.

Liljewalls arkitektkontor satsade på något annorlunda: en quiz-AW med Daniel Claps, Quizmaster Dallas, som bjöd på sång, musik, humor och arkitektur i en salig blandning.

Quiz-AW på Liljewall arkitekter under eventet Open architecture studio i Malmö.

– Vi tänkte: hur ska vi locka hit folk som är nyfikna på hur arkitekter jobbar? Vi ville hitta på något kul och humoristiskt, men ändå prata om arkitektur. Daniel Claps har varit anställd hos oss tidigare och han vävde in projekt vi ritat tillsammans med fakta om arkitektur och stadsbyggnad på ett väldigt kul sätt, säger kontorschef Tina Francke.

Det lockade många besökare.

– Det var många unga, på väg in i branschen. Vi hade också några pensionerade arkitekter här och några som inte är i branschen överhuvudtaget. Många var också intresserade av vår modellverkstad där vi berättade om vår arbetsprocess.

Tina Francke hoppas att Oas blir ett stående event.

Jag tror att allmänheten vet att en arkitekt ritar hus, men inte så mycket om hur vi gör det.

Tina Francke, Liljewall

– Jag tror att allmänheten vet att en arkitekt ritar hus, men inte så mycket om hur vi gör det och metodiken bakom. Vi förväntar oss att Oas blir ett återkommande arrangemang, ungefär som Gallerinatten här i stan.

På Kamoma landskap var besökarna i huvudsak en blandning av studenter, nyutexaminerade och yrkesverksamma.

– Vi saknade de nyfikna Malmöborna. Vi hade två besökare som stack ut och inte hade någon tydlig koppling till arkitektbranschen, säger Maja Rytorp, landskapsarkitekt.

Vi saknade de nyfikna Malmöborna. Vi hade två besökare som stack ut och inte hade någon tydlig koppling till arkitektbranschen.

Maja Rytorp, Kamoma

Kamoma saknade även medverkan från Malmö stad, både i programmet och som besökare. Ett stopp i Malmö stadshus som en punkt på programmet hade kunnat vara intressant för många.

Maja Rytorp tycker att det var ett bra arrangemang som öppnade upp för dialog och visade upp bredden inom yrket.

– Om man arbetar på ett större kontor kanske man funderar på hur det är att jobba på ett mindre. Under Oas fick man möjlighet att se det. Vi är fyra personer och det är skillnad jämfört med att sitta tjugo, femtio eller kanske hundra på ett kontor, säger hon.

Mer att läsa