Nyheter

Europanvinnarna: Flytten gav livskvalitet

13 december 2019

Bättre jobb- och levnadsvillkor fick dem att flytta från Portugal till Sverige. Nu har de vunnit arkitekttävlingen Europan – i Finland.

Annons
Foto Jonas Malmström

Rui Cunha och Joana Ribeiro jobbar till vardags på arkitektkontoret Blå arkitektur landskap. Carolina Ribeiro är ingenjör med erfarenhet av urban och strategisk planering och doktorerar på KTH inom energi och klimat.

Joana Ribeiro flyttade till Sverige, via arkitektjobb i Frankrike, för sju år sedan. Det var under den värsta krisen i Sydeuropa när ett arkitektkontor kunde gå från 50 anställda till åtta på ett par månader. När arkitektkontoret hon jobbar på i Stockholm behövde förstärkning för två år sedan, kunde hon tipsa om sin syster Carolina Ribeiros sambo Rui Cunha. Nu är de alla tre etablerade i Stockholm.

– Sverige har ett gott rykte som arkitekturland och erbjuder bättre livskvalitet, med balans mellan jobb och familj, konstaterar Joana Ribeiro och får medhåll:

– Det var ett lätt beslut att flytta. Som arkitekt vill man ju också se sig omkring och få nya perspektiv för att utvecklas, säger Rui Cunha.

Annons

– Jag hade ett stabilt liv med jobb i Portugal men det går bättre att kombinera jobb och familj i Sverige, säger Carolina Ribeiro som nu doktorerar på KTH.

När arkitekttävlingen Europan drog igång i början av 2019, blev familjen ett professionellt team. De valde en av tomterna i Finland, lockade av uppgiften att utveckla en övergiven bondgård på landsbygden utanför Helsingfors till en produktiv by. Deras vinnarförslag Anttila Farm Incubator är en ekoby med växthus och bostäder som fungerar som ett cirkulärt system. De har redan varit och presenterat det för den finska kommunen Tuusulas politiker och tjänstemän.

– De verkar mycket intresserade och ser möjligheten att skapa ett pilotprojekt. Vi hoppas att det kan bli en fortsättning, säger Joana Ribeiro.

Anttila Farm Incubator:

 

Vinnande tävlingsförslaget Anttila Farm Incubator, av Joana Ribeiro, Rui Cunha och Carolina Ribeiro, är en innovativ jordbruksby i finska Tuusala. Här förs gammal jordbrukskunskap vidare och nya tekniker utvecklas genom forskning och pilotprojekt. Byns bostäder utgörs av flexibla strukturer, där växthus och korslimmat massivträ är de huvudsakliga konstruktionselementen.

Annons

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel