Gå till innehållet

Etablerade arkitekturduon byter företag tillsammans

Prisbelönta Mattias Lind och Lars Zackrisson lämnar White arkitekter. I stället för att starta eget tillsammans har de valt att gå vidare till ett annat stort arkitektkontor, Semrén och Månsson.

Att byta byrå tillsammans har inte varit en medveten strategi förklarar Mattias Lind och Lars Zackrisson.

– Det blev som det blev, tillfälligheter där det ena lett till det andra och faktiskt inte mer komplicerat än så, säger Lars Zackrisson.

Varken han eller Mattias Lind har haft drömmar om en egen byrå. I ett större etablerat företag finns resurser och ingen av dem vill byta bort det.

– Att bygga upp något nytt tar tid och skulle ta fokus från det jag brinner för – arkitekturen, säger Mattias Lind och Lars Zackrisson håller med:

– Många säger att de vill ha eget för att skaffa sig frihet. I den stora organisationen har vi lärt oss att frihet finns i strukturen.

Lars Zackrisson har 38 år bakom sig på White och Mattias Lind började sin karriär på samma företag för 26 år sen. Deras samarbete har sakta växt fram under denna tid.

– I yrket är både jag och Mattias risksökande och då är det viktigt att ha en omgivning att känna sig trygg i och i vårt samarbete är det tryggt, säger Lars Zackrisson.

– Vi kompletterar varandra bra för att vi är olika, fortsätter Mattias Lind. Lars är byggnadsingenjör och jag är arkitekt, men hade vi inte haft gemensamma målbilder hade det inte fungerat.

– Där är vi besläktade, vi är aldrig riktigt nöjda och det går alltid att göra något bättre. Vi inspirerar varandra och det är prestigelöst, säger Lars Zackrisson.

– Det betyder att om vi inte är överens, till exempel om jag känner att Lars skiss inte är helt rätt, behöver jag aldrig försöka övertyga. Det är först när vi båda är nöjda som vi går vidare, förklarar Mattias Lind. Det är inte bara att ställa en fråga och få ett svar, utan det behövs en process.

På Semrén och Månsson kommer duon att fortsätta arbeta på samma sätt.

– Det är i det organiska arbetet det händer och vi har varit tydliga med att inte vilja ha chefspositioner. Vi vill arbeta med projekten, säger Lars Zackrisson.

Det kollegiala samarbetet mellan olika professioner och roller är nyckeln till framgång menar de två.

– Man måste skapa tillit om man ska nå bra resultat. Dessutom är det viktigt att våga visa sin okunnighet, för då bjuder man in andra, säger Mattias Lind och Lars Zackrisson fortsätter:

– Vi är inte konkurrenter, inte heller inom organisationen.

– Risken är att vi som team upplevs för starka, men i projekt är det precis som med ett fotbollslag, man kan inte vara utan backarna eller vänsteryttern, alla är lika viktiga, säger Mattias Lind.

 

Om Mattias Lind och Lars Zackrisson

Duon har gemensamt skapat projekt som:

  • Våghuset i Göteborg
  • Brick Studios i Göteborg
  • Selma Lagerlöfs Center i Göteborg
  • Renoveringen av Hotell Riverton i Göteborg
  • Ett flertal naturum i svenska nationalparker

Mer att läsa