Gå till innehållet

En stol blir utmaningen i årets Arkitektprov

Den 1 mars släpptes Arkitektprovet, ett test som ger möjlighet att söka till arkitektskolorna utan att ha de allra högsta betygen. I år handlar det om att illustrera en stol, en relation och ett samtal. Skulle du klara det?

Arkitektprovet ger sökande en chans att få en utbildningsplats på Chalmers, LTH, KTH eller UMA utan de toppbetyg eller höga resultat på högskoleprovet som annars krävs. Mellan tre och fyra av tio studieplatser är vigda åt provtagare.

Förra året gjorde 730 personer den första delen av provet, av dem kallades 350 personer till nästa steg – två provdagar på ett av lärosätena. Slutligen gick 134 sökande vidare till antagningsprocessen.

I år är det KTH som håller i provet.

– Det vi vet är att det brukar gå minst lika bra för de studenter som kommit in vi provet även om de har ett sämre betygsnitt. De kompenserar med andra förmågor, säger Martin Sjöstrand som är huvudansvarig.

Här publicerar vi en förkortad version av första delen av uppgiften. Se det kompletta provet på arkitektprovet.se.

Hemuppgift 2017 “Stolen”

Studera en befintlig stol och sedan göra en egen tolkning av den. Vi vill att din tolkning fokuserar på en egenskap hos originalet som intresserar dig. Använd din kropp för att testa och utvärdera arbetet. Gör gärna flera försök och prova olika material för att förmedla den egenskap du valt. Du ska sedan redovisa din tolkning på olika sätt.

Detta behöver du:

  • Befintlig stol.
  • Valfritt byggmaterial som t.ex. äggkartong, lim, snöre, flyttkartong, tejp, tyg eller annat.
  • Kamera och möjlighet att skriva ut bilder.
  • En vän, fiktiv eller verklig.
  • Papper och penna.

Välj ut en stol som går att sitta på. Du ska nu göra en egen tolkning av den existerande stolen genom att bygga en ny stol, en modell, i samma storlek. Uppgiften är att göra en ny version som utgår från originalet men samtidigt är annorlunda (tänk kusin eller karikatyr)

Modellen
Välj ut en egenskap hos stolen. Är den till exempel bekväm, hård, sliten? Utgå från en egenskap som du valt. Bygg en ny version av stolen. Modellen ska vara ungefär lika stor som originalet. Förstärk egenskapen eller arbeta med motsatta egenskaper, som bekväm-obekväm, hård-mjuk. Fokusera på egenskapen du valt och överdriv den. Modellen behöver inte hålla för att sitta på, så du kan välja att bygga den i till exempel äggkartonger, lim och snöre, flyttkartonger och tejp, eller kraftig ståltråd och tyg. Materialet är valfritt, men försök att välja material som hjälper dig uttrycka den egenskap du utgår från. Försök att använda så få material som möjligt.

Redovisning: Foto av originalstol, A5-format, samt foto av färdig modell, A5-format.

Samtalet
Tänk på en person som du skulle vilja prata med, vad ni skulle tala om och hur ni skulle sitta i förhållande till varandra. Du väljer själv om det är en person du känner, en annan person eller en påhittad person. Du kan välja att antingen ha ett samtal med den personen eller föreställa dig att du har ett samtal med den personen. Illustrera dina tankar om samtalet genom att placera din stol och modellen på ett sätt som beskriver samtalet. Dokumentera stolen och modellens placering genom att teckna av dem. Oavsett om det är en fiktiv eller existerande person ska teckningen endast visa stolen och modellen. Ingen person skall vara med på din illustration. Redovisa din relation till personen och vad ert fiktiva samtal handlade om med max 15 ord.

Redovisning: Teckning av modellstol och vald stol samt text på ett A4-papper.

 

Mer att läsa