Gå till innehållet

Dyrt att tävla på WAF

I dag inleds World Architecture Festival, WAF, i Berlin. 2 500 arkitekter samlas för att göra upp om årets priser, men höga anmälningskostnader gör att främst större företag deltar i tävlingen.

WAF kan närmast liknas vid  en utslagstävling i arkitektur. Under två dagar presenteras en stor mängd projekt och får kritik av expertjurys. På festivalens tredje dag samlas juryfavoriterna i ett finalheat där de sammanlagda vinnarna väljs ut.

Upplägget ger en unik möjlighet att diskutera arkitektur med kollegor från hela världen. Är det någonstans man kan komma nära branschens storheter och höra dem berätta om arbetsprocesser, idéarbete och  lösningar ner på detaljnivå så är det här.

Att vara med och tävla i WAF är dock förenat med stora kostnader vilket är en förklaring till att det främst är medelstora och större företag som deltar. Beroende på när under året anmälan skickas in ligger avgiften på cirka 9 000 kronor per projekt. Då finns ingen garanti för att projektet kommer med bland de utvalda som sedan presenteras under festivaldagarna.

Av 785 insända projekt till årets festival gick 343 vidare. För de utvalda tillkommer ett krav på att lösa biljetter för två personer till mässan á 10 000 kronor, så totalt betalar de företag som väljer att ställa upp knappt 30 000 kr för sitt deltagande, eller mer om fler projekt anmälts.

Takeshi Mukai och Tetsuaro Nishida från Nikken Space Design har åkt ända från Japan för att presentera sitt projekt, en mindre hälsoklinik i hemstaden Osaka. Är det värt pengarna och resan?

– Ja, naturligtvis. Vårt företag vill göra affärer utomlands så det här är ett sätt för oss att möta framtida klienter, säger Tetsuaro Nishida.

Han har tidigare besökt i WAF i Singapore och märker en skillnad på vad som visas för bedömning i Berlin.

– Det är av naturliga skäl färre asiatiska projekt här. Men det är också en skillnad i att fler projekt är mer nedtonade och lokalt orienterade.

World Architecture Festival, WAF

Startade 2008 i Barcelona.

Idén var att skapa ett event där arkitekter kan diskutera arkitektur inte bara ur ett konstnärligt eller rent tekniskt perspektiv: På WAF ligger fokus på processer och problemlösning.

De första fyra åren hölls festivalen i Barcelona. Sedan flyttade den till Singapore där den stannade i fyra år innan flytten till Berlin 2016. Även nästa år hålls WAF i Berlin.

Svenska projekt som tävlar på WAF 2016

Färdigställda byggnader:
Nötkärnan i Göteborg av Wingårdhs
Juniskär i Sundsvall av Hermansson Hiller Lundberg Arkitekter
Domaine Ott Winery i Provence av Carl Fredrik Svenstedt
Amhults kyrka i Göteborg av Sweco Architects
Östermalms tillfälliga saluhall i Stockholm av Tengbom
Bro i Rinkeby av Rundquist Arkitekter
Södra entrén i Helsingborg av Tengbom

Framtida projekt:
Kunglig granne i Stockholm av Adept/Mandaworks
Juvelen i Uppsala av Utopia Arkitekter
Nya Hovås i Göteborg av Utopia Arkitekter
Bolinders plan i Stockholm av Utopia Arkitekter
Hornsbruksgatan i Stockholm av Utopia Arkitekter

Mindre projekt:
Södra entrén i Helsingborg av Tengbom

Mer att läsa