Gå till innehållet

Djupdykning i färg på Konstfacks vår­utställning

Fyra av masterstudenterna som ställer ut på Konstfacks vårutställning har gått hela sin utbildning med inriktning inredningsarkitektur. En av dem är Freja Ullert.

Stämningen i studion är tyst och koncentrerad. Till och med det akuta arbetet att städa upp efter en vattenläcka sköts lugnt och metodiskt, mitt bland modeller, materialprover och skisser. Här sitter 16 studenter i Rumslig gestaltning, studion som utbildar studenterna i inredningsarkitektur, som nu tar sin master på Konstfack.

Mitt i detta arbetar Freja Ullert i slutfasen av sitt masterprojekt som ska ställas ut på vårutställningen. Hon har gått hela sin utbildning på Konstfack, först en kandidat i Inredningsarkitektur och möbeldesign, sedan två år på masterutbildning i Rumslig gestaltning. Under de tre första åren på skolan kom hon att arbeta mycket med ljus.

­– När jag gick vidare till master blev det naturligt att fördjupa mig i färg. Färg och ljus går hand i hand och är helt beroende av varandra, säger hon.

Hon beskriver hur hon studerat harmonilagar, färglära och hur uppfattningen av färg kan variera beroende av rum, ljus och kulturella skillnader. Hennes studieobjekt är en byggnad på Lövholmen, som nu står tom och som hon byggt upp som modell för att studera hur färg påverkar rumsupplevelsen.

Valet att läsa till inredningsarkitekt utkristalliserades när hon gick på konstskolan Nyckelviken i Stockholm där det under andra året ingick förberedelser till arkitektprovet. Hon sökte både till utbildningarna i landskapsarkitektur och i inredningsarkitektur och kom in på båda.

– Jag ville jobba antingen i den stora skalan, eller i den lilla. Att jag kom in på mina arbetsprover på Konstfack avgjorde, det blev svårt att tacka nej till, säger Freja Ullert.

Nu förbereder hon modeller, material- och färgprover som ska flyttas ut i foajén senare i veckan för att bli del av Konstfacks vårutställning. Sen väntar yrkeslivet.

När Freja Ullert började sin utbildning 2016 var det en bra prognos för inredningsarkitekter. Hon berättar hur hon såg hur de som tog sin kandidatexamen fick jobb direkt, men redan när hon själv tog sin kandidat 2019 var det sämre tider. Hon hade redan bestämt sig för att ta ett år ledigt för att hjälpa sin man att starta upp ett kafé. Hon fick också en tre månader lång praktik på det nystartade kontoret Voila architects. Men sen kom pandemin.

– Jag beslöt mig då för att läsa vidare. Hade konjunkturen varit bättre hade jag nog tagit ett större uppehåll före master och jobbat några år, men jag såg att många hade svårt att få jobb och att också erfarna inredningsarkitekter blev varslade, säger hon.

Sedan dess har konjunkturen försämrats ytterligare, men hon är ännu inte särskilt orolig. Nu ska hon snart vara föräldraledig med det barn hon väntar i juli.

– Vi får ofta höra att inredningsarkitekter är ett bristyrke, men det känns faktiskt inte så, i alla fall inte för oss nyutbildade. Men jag är peppad och redo att börja jobba snart, säger Freja Ullert.

• Vårutställningen med masterarbeten på Konstfack pågår till och med 26 maj.

Mer att läsa