Gå till innehållet

Digitalt ritverktyg ska underlätta parametrisk design

Arkitekterna Pamela Nunez Wallgren och Jesper Wallgren har skapat det digitala verktyget Finch 3D, som ska göra parametrisk design mer lättillgänglig.
– Tanken är att du inte behöver släppa någonting av det kreativa, säger Jesper Wallgren.

Det hela började med att de två kollegorna publicerade filmer av sina egenutvecklade digitala verktyg på Linkedin. Snart fick de internationell uppmärksamhet och bland annat ville en av världens största arkitektföretag ha ensamrätt på deras program.

Istället startade de ett gemensamt bolag och är nu i slutskedet med att ta fram mjukvaran Finch 3D. Tillsammans med en grupp utvecklare arbetar de med fyra pilotkunder, två större svenska arkitektföretag och två internationella, för att utveckla programmet.

Finch ska underlätta repetitiva arbetsuppgifter.

Idén med Finch 3D är att det ska automatisera upprepade uppgifter och vägleda arkitekterna genom den första skissprocessen fram till bygglovet. Det i sin tur ska kunna hjälpa arkitekten att fatta mer informerade beslut med hjälp av simuleringar och så småningom med AI, artificiell intelligens. En förhoppning är att verktyget ska minska risken för att behöva rita om i sena skeden.

– Arkitektyrket består av många repetitiva uppgifter och kontroller, där menar vi att det är utmärkt att få hjälp av en dator, säger Jesper Wallgren, som tillsammans med Pamela Nunez Wallgren driver företaget från en inkubator i Malmö.

– Även att räkna upp nyckeltal som beställaren frågar efter. Hur många kvadratmeter kan faktiskt hyras ut till kund, och hur mycket går åt till saker som hisschakt? Den typen av arbetsuppgifter kan en dator göra bättre än en människa, fyller Pamela Nunez Wallgren i.

I dag är parametrisk design något som ofta kräver avancerade kunskaper, vilket långt ifrån alla arkitekter har. Därför är ambitionen att Finch ska vara användarvänligt.

– Det är ett lågtröskelverktyg som riktar sig till alla arkitekter. Du ska inte behöva ha någon parametrisk bakgrund alls för att kunna använda verktyget, säger Jesper Wallgren.

Runt 5 000 personer har skrivit upp sig för att ta del av betaversionen som successivt kommer att släppas under det kommande året. Till en början är Finch kompatibelt med Rhino men fler program ska tillkomma efter hand.

Mer att läsa