Gå till innehållet

”Det handlar om erfarenhet”

Att unga blir mer stressade av det gränslösa arbetet handlar nog mest om att unga generellt är mindre erfarna, säger vännerna Tove Jensen, Amanda Ersson och Kristin Karlsson som alla jobbat i ungefär två år.

Kan det stämma att unga blir mer stressade av flexibilitet än sina äldre kollegor? Eller är de unga mer medvetna och värnar mer om sin fritid? De tre unga Stockholmskollegorna som Arkitekten talat med, tror att tendensen att unga finner det gränslösa arbetet mer stressande än sina äldre kollegor, kan bero på att unga generellt har mindre vana och rutin.

– Kan det inte vara så att unga är mer stressade i största allmänhet?, säger Kristin Karlsson.

– Man måste hitta sitt sätt att förhålla sig till yrkeslivet. Tryggheten växer med tiden, det handlar om erfarenhet, säger Tove Jensen.

Samtidigt vittnar de tre vännerna om att det finns skillnader mellan dem själva och äldre kollegor. Att de äldre tycks bolla jobb och privatliv mer över hela dygnet. Att det till exempel inte är ovanligt att få mejl från den ansvariga arkitekten med småbarn klockan elva på kvällen. Men att det ofta är de yngre som sitter kvar längst på kontoret på fredagskvällen.

– Vi kanske har färre måsten och kan sitta kvar längre. Men när vi väl går för dagen är vi klara, säger Amanda Ersson som berättar att hon har separata mobiler på jobbet och privat.

– Jag låter bli att kolla på jobbmobilen tidiga morgnar, kvällar och helger. Men är jag hemma och är sjuk håller jag mig nåbar under arbetstid, säger hon.

Alla tre menar att kommunikation är receptet för att undvika den stress som det gränslösa i värsta fall kan föra med sig.

– Så länge man vet vad som ska göras och vad man har för deadline är flexibiliteten bra. Och vi har fördelen att det inte finns så tydliga hierarkier på kontoren. Som ung och ny ska man inte behöva vara rädd för att fråga om man är osäker på hur tillgänglig man förväntas vara, säger Kristin Karlsson.

Mer att läsa