Gå till innehållet

Nu startar vabruari

Perioden mellan januari och mars är då svenskarna är som mest sjuka, och det finns en hel del som är bra att känna till om vård av sjukt barn, vab. Vem, förutom du, kan vabba för dina barn och vad gör man när man vobbar?

Du kan vabba för ett barn som är upp till tolv år gammalt, och får då ersättning från Försäkringskassan på åttio procent av lönen. Det är alltså viktigt att du, när du ska vabba, rapporterar in eventuella löneökningar till Försäkringskassan. Det behöver inte vara föräldrarna som vabbar för sina barn, utan vem som helst kan vabba för barnen.

– Till exempel kan mormor och morfar ta hand om barnen. Om de annars skulle ha arbetat får de ersättning. Men tänk på hur pigga mormor och morfar är och hur sjuka barnen är, så du inte gör dem en björntjänst, tipsar Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan.

En lösning är att vobba, alltså att jobba hemifrån och ta hand om ett sjukt barn samtidigt.

– Det viktiga här är att ha pratat igenom det ordentligt med arbetsgivaren. Att jobba hemifrån är ingen rättighet, men om det går att lösa med arbetsgivaren kan det vara en möjlighet. Om man jobbar har man inte rätt till någon ersättning från oss, säger Niklas Löfgren.

Niklas Löfgrens stalltips för att undvika konflikter kring vab är kommunikation.

– Prata med varandra redan innan det händer. Har du barn kommer de att bli sjuka förr eller senare, då är det bra att både du och din arbetsgivare redan vet vad som gäller, säger han.

Samma sak gäller hemma, enligt Niklas Löfgren.

– Om man inte har pratat om det med sin partner blir det lätt så att den som åker hemifrån sist får vabba. Är man till exempel två föräldrar kan den ena kan vabba på förmiddagen och den andra på eftermiddagen, man kan ta varannan dag, eller varannan gång barnet blir sjukt.

Kan man vabba när man…

… har semester?

­– Ja, om man måste avbryta sin semester på grund av ett sjukt barn får man vabba. Det är viktigt att höra av dig till arbetsgivaren så att du inte får semesterersättning och ersättning från Försäkringskassan samtidigt.

… är arbetslös?

– Det beror på vilken ersättning man har, om man går på a-kassa kan man vabba. Ersättningen blir då 80 procent av a-kassan.

… är föräldraledig?

– Nej, då förutsätts man ta hand om barnet ändå. Det finns dock undantag om barnet är allvarligt sjukt och är sjukhusliggande.

Mer att läsa