Gå till innehållet

Front får årets Bruno Mathsson-pris

Designstudion Front, som grundats och drivs av Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, har utsetts till årets Bruno Mathsson-pristagare.

Bruno Mathsson-priset, med en prissumma på 200 000 kronor, delas ut årligen av Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond. 

Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren grundade Front år 2004. De har gjort sig kända bland annat för sin stora golvlampa Horse lamp och sina frihandsskissade möbler i 3D. De samarbetar med producenter i både Sverige och övriga Europa, som till exempel Galerie Kreo, Kvadrat, Moroso, Swedese, Moooi, Vitra och Zero. Deras produkter finns utställda på bland annat Moma i New York och på Nationalmuseum i Stockholm.

”De har med stor framgång skapat en internationell profil genom att generöst omfamna allt från naturens kreativitet till slumpens kraft som källa till sin design. De konstnärliga uttrycken växer ur digitalt och tekniskt komplicerade processer som underfundigt kombineras med hantverk”, skriver juryn för Bruno Mathsson-priset.

Från Fronts utställning på Vandalorum som pågår till och med den 5 november 2023.

I samband med prisutdelningen i juni öppnade också Fronts utställning på Vandalorum i Värnamo. Utställningen heter Design by Nature och är ett reultat av ett projekt där formgivarna under flera års tid dokumenterat platser i naturen och undersökt djur- och växtriket.

De har 3d-skannat sjöar, skogar, klippor, djurspår, iden, mossor och växter för att kunna studera och återge mönster och former. Detta har mynnat ut i en ny serie objekt och möbler som skapats genom traditionellt hantverk och modern teknik.

Mer att läsa