Gå till innehållet

De vill lyfta kvinnliga arkitekter

Två studenter på Arkitekturskolan KTH vill hitta fler kvinnliga arkitekter att lyfta fram som referenser i branschen. Nu gör de väggalmanackan Archifemme Calendar 2017.

När studenterna på Arkitekturskolan, Alexandra Sidgwick och Ella Peterson-Berger, hade studerat arkitektur i ett par år blev de frustrerade över att så få kvinnliga arkitekter lyftes fram under bland annat föreläsningar, trots att det fanns en jämställdhetsgrupp som skulle bevaka en jämn balans.

– Ofta får man höra att det är svårt att hitta de kvinnliga arkitekterna och att det inte finns så många, men vi förstod att det fanns betydligt fler än vi fick höra berättas om. Vi tyckte att då får vi hjälpas åt att bygga upp en bank av referenser, säger Alexandra Sidgwick.

Tillsammans med Ella Peterson-Berger söker hon nu efter kvinnliga arkitekter från hela världen och alla tider. De letar i litteratur, tidskrifter, arkiv och i program.

– Vi vill hitta fler namn än de stora som många redan känner till. I vårt urval till almanackan är det viktigt att arkitekten har skapat intressanta verk. Samtidigt vill vi ha en bredd och blandning i urvalet, säger Alexandra Sidgwick.

Vi hoppas att vårt arbete kan spela roll för att branschen i övrigt ska anstränga sig mer. Vi vill motbevisa argumentet att det är svårt att hitta kvinnliga referenser.

Ella Peterson-Berger

En första almanacka gjorde de redan förra året. Nu ska de utveckla projektet. De bearbetar foton och ritningar av arkitektens verk till sina egna tolkningar av verken och arkitektens liv. Dessutom vill de gärna uppmuntra till att riva ut bilderna och fortsätta att bearbeta dem kreativt. Almanackan ska säljas i egen webbshop, i vissa butiker och på årets julmarknad på Arkitekturskolan.

– Vi vill bidra till att bredda utbudet av referenser till kvinnliga arkitekter i olika sammanhang. Dessutom hoppas vi att vårt arbete kan spela roll för att branschen i övrigt ska anstränga sig mer. Vi vill motbevisa argumentet att det är svårt att hitta kvinnliga referenser, säger Ella Peterson-Berger.

Mer att läsa