Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Arkitekter utan gränsers tävling om barnvänligt stadsrum avgjord

Ett internationellt team tog hem segern i svenska Arkitekter utan gränsers tävling om att ge barn större frihet att röra sig i Tomelilla.

Den ideella organisationen Arkitekter utan gränser i Sverige bjöd i våras in till arkitekttävlingen Imagine a space for the young, om att skapa innovativa och inkluderande stadsrum för barn. Tävlingen tog sin utgångspunkt i ett pilotprojekt som Unicef Sverige initierade 2017–2019, där Tomelilla är kandidat till att bli upptagen på en lista på barnvänliga städer.

Nu står det klart att vinnarna i tävlingen är Chris Steenhuis från Belgien och Georgia Zwart-Ion från Nederländerna med förslaget Rethinking childhood in Tomelilla: Child-friendly. Different. Yours!. Arkitekterna föreslår ett antal strategiska designprinciper som kan ge barn större frihet att röra sig i staden. De utgår från barns olika personligheter och behov och har skapat en rad fiktiva karaktärer och olika typer av platser.

Tävlingsjuryn berömmer det vinnande förslaget för dess helhetsgrepp:

”Genom att tillgodose olika personlighetstyper och integrera separata platser i en urban helhet framstår förslaget som ett visionärt bidrag till ASF-Sveriges uppdrag”, skriver juryn i sitt utlåtande.

Juryn har bestått av Kristin Gausdal, Alexander Marek, Lisa Klingwall och Felix Heuman.

Den svenska arkitekten Sara Ocklind fick ett hedersomnämnande i tävlingen.

Mer att läsa