Gå till innehållet

Frihamnen vann Planpriset

Göteborgs stad och Älvstranden utveckling får årets Planpris för det nytänkande arbetssätt de utvecklat i Frihamnen i Göteborg.

– Vi har jobbat med en stark vision och med många medborgare. Centrum i staden behöver växa, och det har vi hållit fast vid, sa byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) apropå Frihamnens framgångsfaktorer.

Göteborgs stadsbyggnadsdirektör Agneta Hammer höll med:

– Ledstjärnan har varit mötet med människan, att här ska alla i Göteborg kunna finna en plats, sa hon.

– Och då krävs det mod, styrka och engagemang, att våga testa, tillade Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling när de tre tillsammans med ett stort antal kollegor tog plats på Arkitekturgalans scen för att ta emot priset.

Enligt juryn är Frihamnen i Göteborg ett inspirerande föredöme.

“När sjöfarten flyttar ut mot havet tar Göteborg chansen att göra älven till en tillgång för alla. I planarbetet med Frihamnen har Göteborgs stad utvecklat ett nytänkande arbetssätt för att bjuda in medborgarna, företagen och de kommunala förvaltningarna att samarbeta kring utvecklingen av en mer socialt och ekologiskt hållbar stad”, skriver de bland annat i sin motivering.

Juryordförande Bengt Andrén sa att kreativiteten inom planeringsarkitekturen just nu är ovanligt stor.

– Det beror på att hjulen snurrar. Efterfrågan på planering har inte varit så här hög på många år. Tidigare har vi gjort frimärken men nu växer det fram stadsdelar i hela landet, sa han.

Frihamnen i Göteborg

Team: Älvstranden utveckling med Göteborgs stad. FPR/MSA Hanna Areslätt, A MSA Mia Edström (ansvariga), Jonas Uvdal, Jessica Segerlund, SAR/MSA Kristoffer Nilsson, David Lethonen.

Mer att läsa