Gå till innehållet

De tar över på Arkitekturskolan KTH

Arkitekturskolan KTH får nytt ledarskap nästa år när Helena Mattsson går in som prefekt och Per Franson som prodekan efter Anders Johansson som lämnar båda posterna vid årsskiftet. Tillsammans vill de förflytta fokus från ekonomi till utbildning.

– Det har pratats otroligt mycket om vår ekonomi och vi tycker att det är viktigt att fokusera på utbildning och kvalitet igen, inte minst för våra studenter, säger Helena Mattsson.

Hon medger att budgetläget är problematiskt men ser inte att de ska behöva göra några ytterligare nedskärningar den närmaste tiden. Samtidigt som hon hoppas att studenterna ska slippa ägna någon energi åt ekonomin tänker ledningen lägga desto mer energi på lobbying tillsammans med Sveriges Arkitekter och de andra arkitektskolorna för att staten ska utöka den så kallade designpengen.

– I dagsläget kan vi bedriva utbildning med hög kvalitet och det finns inga planer på nedskärningar, säger Helena Mattsson.

Hon tror att den nya ledarduo som hon och Per Franson bildar kommer att komplettera varandra bra. I dagsläget är de båda vice prefekter. Hon är dessutom forskningsansvarig och han ansvarig för grundutbildningen, och just kopplingen däremellan är något Helena Mattsson gärna vill utveckla. De kommer båda två att behålla sina respektive ansvarsområden även nästa år och de nya rollerna är tillfälliga.

– Jag förväntade mig förstås inte att Anders Johansson skulle sluta. Det är ett tungt arbete och jag är glad att vi är två som kan dela på det. Det känns roligt, även om ett år nog är lagom. Jag har ju varit på skolan länge så jag slängs inte in i något helt nytt, säger Helena Mattsson.

Under nästa höst kommer processen för att hitta en ersättare att dra igång och en ny lösning väntas vara på plats i början av 2018.

Mer att läsa