Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

De satsar på tung infrastruktur och kvinnligt ledarskap

Efter många år som egenföretagare i bygg- och anläggningsbranschen gick Annica Sveholm och Nina Ericsson ihop och startade Key management. Målet: att stötta och utveckla yngre kollegor i att leda projekt.

När arkitekten Annica Sveholm och ingenjören Nina Ericsson möttes i jobbet diskuterade de ofta bristen på kvinnor på ledande positioner. Men också att manliga ledare tog för sig på ett tvärsäkert sätt, trots att kvinnors mer lyhörda ledarskap ­– i deras ögon – fungerade bättre.

– Vår erfarenhet är att kvinnligt ledarskap är mera vidsynt och ser till projektets bästa medan män oftare fokuserar på snabba lösningar och sin egen karriär, säger Annica Sveholm.

Precis som Nina Ericsson har hon lång erfarenhet som projektledare för tunga infrastrukturprojekt, som flygplatser, hamnar och stadsutvecklingsprojekt. När de träffades förra hösten i arbetet med Frihamnen i Stockholm insåg de att de delade en vision som kunde bli grunden för ett gemensamt företag:

– Vi var båda intresserade av att stödja unga i att våga ta ansvar, lita på sig själva och stå på sig. Och vi ville fokusera på kvinnor, säger Annica Sveholm.

Namnet Key management hämtade de från ideologen Ellen Key, som bland annat arbetade för kvinnlig rösträtt kring förra sekelskiftet.

– Vi ville att man skulle förstå att det här har med kvinnlig kamp att göra. Att key också betyder nyckel passar arbetsuppgifterna vi har, för som projektledare är vi nyckeln till att projektet lyckas, säger Annica Sveholm.

Key manegement

Företaget är tänkt som en plantskola där unga medarbetare får stöd och utbildning av seniora kollegor. Planen är minst tjugo anställda om tio år samt fristående kurser i ledarskap öppna för alla.

Mer att läsa