Gå till innehållet

De kan vinna Sienapriset

Det är de småskaliga projekten som dominerar när Sveriges Arkitekter delar ut årets pris i landskapsarkitektur. De fyra som kan vinna är en kaj, en park, en strand och en innergård.
- Vi har valt projekt som vi uppfattar som självständiga, säger prisjuryns ordförande Tiina Sarap.

Strömkajen i Stockholm, Tullhusstranden i Simrishamn, Ulls Hus på SLU Ultuna och Frodeparken i Uppsala. Det är årets nominerade till Sienapriset för årets bästa landskapsarkitektur.

– Det görs mycket god landskapsarkitektur, det är uppenbart att det finns en tillit till att välformade yttre rum tillför mycket. Utmaningen för oss i juryn är den långa leveranstiden. Vi tar ställning till projekt som ska nå sin bästa tid om kanske tio eller tjugo år, säger juryordförande Tiina Sarap.

Hon berättar att juryn i sitt arbete med att studera projekt runt om i landet har sett att många projekt följer samma manér och trender.

– Det är mycket hårdgjorda, eleganta ytor där växtligheten samlas på ett ställe. Återkommande är också att man rör sig på träspänger och gummiblandningar i glada färger. Det är som att man inte litar på att växterna kan leverera. Användningen av gummi, betong och trä har också att göra med de ofta små ytorna med högt slitage och ingen sol. Det är tufft att göra landskap med de förutsättningarna, säger Tiina Sarap.

Positivt tycker hon det varit att se hur vattennära hamn- och kajmiljöer utvecklats.

– I dessa miljöer tycks det inte finnas samma mall som i många torgprojekt, säger hon.

De fyra nominerade projekten följer inte standardmallen, menar hon.

– Vi har valt projekt som vi uppfattar som självständiga och formsäkra. Avgörande har också varit att bra landskapsarkitektur ska addera kvaliteter långt ut i de strukturer de ingår i, säger Tiina Sarap.

Stromkajen_JohanDehiln

Strömkajen i Stockholm
Landskapsarkitekt: Grontmij (Sweco) genom ansvarig landskapsarkitekt Christina Sellberg, handläggare: Tora Bärnarp, Johanna Rydberg och Martin Palmlund.
Byggherre: Stockholms Hamnar i samarbete med Trafikkontoret, Stockholm Stad.
Ur juryns motivering: “Kajen har renoverats och byggts om till en inbjudande och elegant promenad, självklar och självständig i sin utformning.”

 

Tullhusstran_Foto_WernerNystrom

Tullhusstranden i Simrishamn
Landskapsarkitekt: Sydväst.
Byggherre: Simrishamns kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Ur juryns motivering: “Den lilla strandremsan i Storgatans förlängning har fått ny skepnad med en plats som förstärker och förtydligar stadens brokiga karaktär och småskalighet, samtidigt som den adderar former och material från samtiden.”

 

Ulls Hus Ulltuna, Arbom & Partners

Ulls Hus Ulltuna, Arbom & Partners

Ulls Hus på SLU Ultuna i Uppsala
Landskapsarkitekt: White genom Jens Modin och Gustav Jarlöv.
Byggherre: Akademiska hus.
Juryns motivering: “Gestaltningen är konsekvent och elegant, den tydliga inramningen skapar gynnsamma förutsättningar för platsen och kopplingen mellan ute och inne är stark. Gården är ett tomrum som är tillåtet att fylla.”

 

Frode_Foto_GoranEkeberg

Frodeparken i Uppsala
Landskapsarkitekt: Tema genom ansvariga landskapsarkitekter Cecilia Jarlöv, Anna Varenhorst och Kristina Ehrstedt, handläggare: Elin Tidbeck, Ronnie Nilsson, Maja Forsberg, Karin Graham, Åsa Ehn och Karin Danielsson.
Byggherre: Uppsala kommun.
Juryns motivering: “Parken innehåller det lilla i det stora, är småskalig i sina väl genomarbetade detaljer och samtidigt gestaltad som en karaktärsfull helhet med egen identitet.”

Mer att läsa