Nyheter

De kan vinna Kasper Salin-priset

22 september 2016

En vårdcentral, en förskola, ett flerbostadshus och en galoppbana. Det är de fyra projekt som kan vinna årets Kasper Salin-pris.
– Man bor nånstans, får barn, blir sjuk och på söndagen går man på galopp. Det beskriver hela livet, säger Henrik Rundquist, juryns ordförande skämtsamt.

Annons

Råå förskola av Dorte Mandrup arkitekter, Bro Galopp av Gustav Appell arkitektkontor, Vårdcentralen Nötkärnan av Wingårdh arkitektkontor och flerbostadshuset Studio 1 av Johannes Norlander arkitektur är de fyra projekt som nominerats till Kasper Salin-priset. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 29 november.

De fyra nominerade projekten avslöjades på Business Arena i Stockholm på torsdagseftermiddagen. På det efterföljande seminariet fick Henrik Rundquist frågan om juryarbetet varit roligt.

– Såklart! Vem vill inte resa runt i Sverige i flera månader, dock inte i sträck, och titta på byggnader, säger han. Vi har sett väldigt mycket för att det byggs väldigt mycket. Gemensamt för de byggnaderna vi lyfter fram är att de bland flera olika kvaliteter hanterar de sammanhang som de verkar i på ett bra sätt.

Bro Galopp, en ny byggnad för Svensk Galopp i Upplands-Bro utanför Stockholm är resultatet av en arkitekttävling som Gustav Appell arkitektkontor vann. Han kallade uppgiften väldigt intressant, inte minst för att det funnits väldigt få galoppbanor i en sådan liten skala att ha som referens. Ledorden har varit lätthet och festlighet och byggnaden bjuder även in den omgivande parken. I formspråket finns flera nickningar till ridsporten, till exempel kan vågorna i fasaden symbolisera galopphästarnas språng.

Annons

Vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön i Göteborg kom till på en privat läkarpraktiks initiativ efter att deras verksamhet i ett av grannhusen vuxit ur lokalerna. På grund av svårigheten att hitta en byggbar tomt i närheten blev lösningen till slut att bygga ett hus ovanpå den angränsande parkeringen.

– Vi ville göra ett vackert hus och bidra till staden, säger Christer Andersson en av personerna bakom läkarpraktiken.

Anders Olausson, ansvarig arkitekt på Wingårdhs, gick igenom referenser från både konsten och mytologins värld. När han skulle förklara vad huset ger platsen beskrev han det som en tyngdpunkt.

– Den skapar ett fokus som håller ihop en plats som annars är undflyende.

Johannes Norlander som ligger bakom bostadshuset Studio 1 i Göteborg betonade vikten av kvalitet i bostadsbyggandet.

– När jag är utomlands och pratar säger jag att jag verkar i ett u-land när det kommer till kvalitet. Hela branschen måste fundera på vad vi vill att våra barn ska växa upp i för samhälle, vi bygger mer än under miljonprogrammet men mycket med sämre kvalitet, säger han.

Annons

Vad gäller just Studio 1 har de satsat på enkelhet och att prioritera de sociala ytorna.

Förskolan i Råå utanför Helsingborg av Dorte Mandrup fullbordade kvartetten. Skolan i trä har enligt juryn en ”interiör och exteriör som samspelar i en upplevelserik helhet där barnets skala och närheten till naturen fått särskild omsorg”. Dorte Mandrup kunde dock inte närvara och presentera sitt projekt själv.

 

Nötkärnan vårdcentral, Bergsjön, Göteborg

Ansvarig arkitekt: Gert Wingårdh och Anders Olausson, Wingårdhs

Beställare/byggherre: Privat läkarpraktik genom Christer Andersson

Annons

Ur juryns motivering: ”Integritet, avskildhet och effektivitet är ledord för byggnaden som kombinerar allvar och lekfullhet på ett sätt som berör och berikar i en viktig del av samhällsbyggandet.”

Jakob Schubert och André Pihl

Nötkärnan. Foto: Jakob Schubert, André Pihl

 

Råå Förskola, Råå, Helsingborg

Ansvarig arkitekt: Dorte Mandrup, Dorte Mandrup Arkitekter

Beställare/byggherre: Helsingborgs stad

Annons

Ur juryns motivering: ”Interiör och exteriör samspelar i en upplevelserik helhet där barnets skala och närheten till naturen fått särskild omsorg. Resultatet är en rik miljö, precis och lekfull, som på ett taktilt sätt stimulerar till lärande.”

Adam Mørk

Råå Förskola. Foto: Adam Mørk

 

Studio 1, Örgryte torp, Göteborg

Ansvarig arkitekt: Johannes Norlander, Johannes Norlander arkitektur

Beställare/byggherre: HSB

Annons

Ur juryns motivering: ”Genom en raffinerad och sinnlig komposition av material och ett gediget genomförande skapas vardagsarkitektur i mänsklig skala.”

studio1

Studio 1. Foto: Rasmus Norlander

 

Bro galopp, Bro Önsta, Upplands-Bro

Ansvarig arkitekt: Gustav Appell, Gustav Appell arkitektkontor

Beställare/byggherre: Svensk Galopp

Annons

Ur juryns motivering: ”Lekfulla associationer till ridsportens värld har inspirerat utformningen av interiör, materialval och detaljer i nära samverkan med beställaren.”

Bro Galopp.

Bro Galopp. Foto: Åke E:son Lindman

Jonas Lindgren

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel