Gå till innehållet

De kan vinna Guldstolen

Tre restauranger och en butik gör upp om att få priset för årets bästa inredning.
– Det råder ett bra klimat för god inredningsarkitektur, säger Daniel Golling i juryn för Guldstolen.

Det är butiken Aesop SoFo i Stockholm, Bar Central Birger Jarlsgatan i Stockholm, restaurangen Luzette i Stockholm och restaurangen Koka i Göteborg som är årets nominerade till Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris i inredningsarkitektur.

– De projekt vi nominerat har alla väldigt olika profil men gemensamt är omsorgen om detaljerna som bidrar till helhetsupplevelsen, säger Daniel Golling i Guldstolsjuryn.

Han berättar att juryn fått in ovanligt många tips på projekt att titta på och att många håller hög kvalitet, trots att många arkitekter juryn talat med vittnar om både tidspress och tajt budget.

– Det har krävts många och långa diskussioner för att vaska fram de fyra nominerade, säger Daniel Golling.

Juryn har även gjort sina egna spaningar men är beroende av de tips som kommer in. Trots det ökade antalet tips saknar Daniel Golling vissa projekt i utbudet.

– De flesta projekt vi tittat på är butiker, restauranger och kontor. Det hade varit spännande med ännu fler typer av projekt, som vårdinrättningar eller bibliotek, säger han.

Från och med i år kommer Guldstolen alltid att gå till en hel inredning, istället för som tidigare då det vartannat år gick till en möbel. Vilket av de fyra nominerade projekten som vinner årets pris avslöjas på Arkitekturgalan den 29 november.

Foto: Ludger Paffrath

Foto: Ludger Paffrath

Butiken Aesop SoFo i Stockholm

Arkitekt: Fredric Benesch och Katarina Lundeberg, In Praise of Shadows

Byggherre: Aesop

Ur juryns motivering: ”Den ögonblickliga överskådligheten har skickligt parats med en mystik som kommer av att de böljande väggarna döljer vrår i lokalen.”

 

Foto: Åke E:son Lindman

Foto: Åke E:son Lindman

Restaurang Koka i Göteborg

Arkitekt: Johan Olsson, Per Bornstein och Andreas Lyckefors, Bornstein & Lyckefors Arkitekter. Handläggare: Elle-Kari Mannerfelt och Monica Warwick.

Byggherre: Restaurang Kock & Vin

Ur juryns motivering: ”I kontrast till de utstuderade möbelvalen och inredningsdetaljerna framträder de stora greppen tydligare. De är få och samspelar synnerligen väl.”

 

Foto: Anders Thessing

Foto: Anders Thessing

Restaurang Luzette i Stockholm

Arkitekt: Jonas Bohlin. Handläggare: Kalle Dinell. Textil: Christine Frånlund. Grafisk Form: Anton Sällberg.

Byggherre: Svenska Brasserier

Ur juryns motivering: ”Med Luzette har Centralstationen i Stockholm fått något den länge saknat. /…/mitt i all flyktighet finns nu, tack vare Luzettes ankomst, en plats som gör anspråk på permanens.”

 

Foto: Idha Lindhag

Foto: Idha Lindhag

Bar Central Birger Jarlsgatan i Stockholm

Arkitekt: Fredrik Stenberg, Uglycute. Handläggare: Jonas Nobel

Byggherre: Vinomati

Ur juryns motivering: ”Inredningen manar fram föreställningar om anrik centraleuropeisk kafé- och restaurangkultur. Samtidigt väjer den elegant för etiketter och -ismer som vill inordna den i tydliga fållor och enkelt definierade fack.”

 

Mer att läsa