Gå till innehållet

De får pris för bästa vårdbyggnader

Arkitema och Marge fick ta emot priser för bästa vård- och omsorgsboenden när Forum vårdbyggnad firade 30-årsjubileum i Stockholm.

I år delar Forum vårdbyggnad ut pris i två kategorier. Finspångs vårdcentrum av Arkitema är vinnare i kategorin Rum för vård och Kungsparken vård- och omsorgsboende av Marge arkitekter och SP landskapsarkitektbyrå är vinnare i kategorin Rum för omvårdnad.

Juryn bedömer att Finspångs vårdcentrum är ett exempel för framtida vård där både patienter och personal står i centrum.

”Synergierna är uppenbara. Det är innovation och samverkan där vården är nära och inkluderande. På platsen ett storslaget nedslag. Sobert och robust i sin enkelhet med en generell struktur som möjliggör flexibel användning av lokalerna nu och över tid”, skriver prisjuryn i sitt utlåtande.

Finspångs vårdcentrum av Arkitema, genom Urban Blomberg, innehåller bland annat vårdcentral, specialistmottagningar och rehabmedicin. I nomineringen lyftes bland annat genomarbetad interiör med välfungerande flöden.

Kungsparken vård- och omsorgsboende i Kumla, av Marge arkitekter i samarbete med SP landskapsarkitektbyrå, valdes av juryn till vinnare i kategorin Rum för omvårdnad.

”Fiffiga lösningar och stor omsorg om såväl helhet som detalj visar att beställaren, verksamheten och arkitekt fortsätter genomföra och utveckla sina uppdrag med kunskap och inlevelse”, skriver juryn.

Kungsparken vård- och omsorgsboende, av Marge arkitekter genom uppdragsansvarig Susanne Ramel och SP landskapsarkitektbyrå, innehåller 126 vård- och omsorgslägenheter med gemensamma gårdar. Användningen av tegel i mönster med inspiration från den intilliggande skofabriken lyftes i nomineringen.

Juryn för Vårdbyggnadspriset bedömde totalt 20 inkomna förslag och nominerade sju innan de två vinnarna avslöjades.

Om Vårdbyggnadspriset

Vårdbyggnadspriset delas ut av den ideella föreningen Forum Vårdbyggnad där alla Sveriges 21 regioner är medlemmar. Föreningen har delat ut priset vid fem tillfällen sedan 2003. Syftet med priset är att premiera samtida arkitektur som stödjer vårdens utveckling och där en bra process lett fram till ett gott resultat.

Juryn 2023 har bestått av: Göran Lindahl, professor i byggnadsdesign på Chalmers (ordförande), Anneli Falk, avdelningschef i obstetrik på Östra Sjukhuset i Göteborg, Christine Hammerling, arkitekt på Tengbom, Jörgen Andersson, projektledare för Nya sjukhusområdet i Malmö, Marie Larsson, adj. professor på Chalmers och enhetschef för Fysiska vårdmiljöer i Örebro, Morgan Andersson, prof. på Chalmers och utvecklingsledare FoU fastigheter i Göteborg. Tävlingssekreterare var Ingegärd Gyllenswärd på Sveriges Arkitekter.

Mer att läsa