Nyheter

David Chipperfield vinner Nobelcentertävlingen: ”Det har varit smärtsamt”

22 april 2014

– Det är bara dagar som denna vi arkitekter gillar tävlingar, sa David Chipperfield inför den samlade pressen när han presenterades som vinnare i tävlingen om ett nytt Nobelcenter i Stockholm.

Annons
Annons
Foto Jonas Eriksson

David Chipperfield vann tvåstegstävlingen om ett nytt Nobelcenter 2014.

Han förklarade sedan att tävlingar nog är det bästa sättet vi känner till att få offentliga uppdrag, men att långa tävlingar som denna, som pågått i flera steg, är smärtsamma.

– Det blir ett hårt slag för dem som förlorar, jag tycker synd om Celsing och Wingårdh. Till skillnad från en tävling i ett steg har det här varit en tävling i dialog med beställaren. Det gör det smärtsamt men vi som vinnare har förstås användning av den kunskap vi fått.

David Chipperfield höll en grundlig genomgång av hur deras vinnarförslag växt fram. En svårighet har varit otydligheten i vad det är för en byggnad. Det har dialogen under tävlingens gång hjälpt till att råda bot på. Huset ska inrymma både en fast utställning om Nobel och tillfälliga utställningar, lokaler för ett brett skolprogram och vetenskapliga möten. Det ska inrymma Nobeladministrationen och samtidigt vara Stockholms mest attraktiva besöksmål.

Annons
Annons

– Vi som arkitekter har känt två ansvar: Dels vad byggnaden kan ge till staden i form av en publik byggnad och dels hur den förvaltar Nobels minne, säger David Chipperfield.

En transparent och öppen bottenvåning med publik verksamhet är en del av lösningen. Administrationen är konsekvent förlagd åt norr, mot de förbyggda grannarna, medan de publika delarna och mötesrummen högre upp i byggnaden får utsikt mot vattnet. Huvudsaken i projektet, det som gett byggnaden sin form, är auditoriet högst upp, med fönster runt om, förklarar David Chipperfield.

– Det kommer att bli Stockholms vackraste rum, säger han.

Vid presskonferensen medverkade finansborgarrådet Sten Nordin. Han var noga med att understryka att nu följer ”en fullständigt normal detaljplaneprocess”. Förra stadsbyggnadsdirektören Susanne Lindh var också där. Nu i egenskap av vd för Nobelhuset AB som ska förverkliga projektet.

– Självklart har jag nytta av att jag känner till hur planprocessen fungerar. Men det är ju inte så att jag går och pratar med gamla kollegor och talar om för dem hur det ska vara, säger hon.

Det är tre saker som talar för att ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen kommer att bli verklighet, enligt Susanne Lindh: Att staden och Nobelhuset är överens om platsen, att det finns en privat finansiär och att arkitekttävlingen skapat stort positivt intresse för projektet.

Annons
Annons

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel