Gå till innehållet

Dags att nominera till det europeiska tillgänglighetspriset

Nu är det dags att nominera städer till det europeiska tillgänglighetspriset Access City Award. I höst kommer Europeiska kommissionen att för sjunde gången dela ut priset till den stad i Europa som jobbar bäst med tillgänglighet.

Access City Award instiftades 2010 för att belöna städer som arbetar framgångsrikt med att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning och äldre. Priset belönar åtgärder som minskar hinder i den byggda miljön men det handlar också om sådant som transporter och kommunikationsteknik. Priset syftar till att inspirera och öka möjligheterna till delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga eller ålder.

Bland de tidigare pristagarna återfinns två svenska städer: Borås, 2015 och Göteborg, 2014. Dessutom placerade sig Stockholm bland de tre främsta år 2012. Fjolårets vinnare Milano fick dock liten konkurrens från Sverige, då ingen svensk stad sökte priset. Synd eftersom det är en bra möjlighet att visa upp sig i Europa, tycker Jonas Andersson, arkitekt och utredare på Myndigheten för delaktighet, MFD, som ansvarar för den svenska bedömningsprocessen tillsammans med Anna Mann, också på MFD.

– Vi ligger mycket långt framme med tillgänglighet i Sverige och den vinnande kommunen brukar få stor uppmärksamhet genom studiebesök från övriga Europa eller förfrågningar om att föreläsa om tillgänglighetsarbete på kommunal nivå över hela Europa.

Alla städer i EU med över 50 000 invånare kan senast 8 september 2016 skicka in sin ansökan. Priset delas ut vid en ceremoni med EU kommissionären Marianne Thyssen i Bryssel den 29 november 2016, som är den årliga ”European Day of People with Disabilities”. Ansökan och instruktioner finns på EU-komissionens hemsida.

Mer att läsa