Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Byggnad för äldres rörelse får Stirling-priset

John Morden centre i London, av brittiska Mae architects, får 2023 års Stirling-pris av den brittiska arkitektorganisationen RIBA.

Brittiska Mae architects är arkitekterna bakom John Morden centre som ritats för att uppmuntra äldre till rörelse och gemenskap. Nu är det utnämnt till årets bästa byggnad i Storbritannien.

Den prisade byggnaden är ett tillägg till en pensionärsgemenskap i Blackheath i sydöstra London. Efter ombyggnaden innehåller centret bland annat konsultationsrum för läkare och fysioterapi, kafé, frisörsalong, konstateljéer och utrymmen för evenemang.

Juryn lyfter fram byggnadens utformning för att förhindra isolering bland de äldre och uppmuntra till gemenskap och rörelse.

– John Morden center illustrerar hur byggnader i sig kan vara terapeutiska och skapa en känsla av tillhörighet. Fantastisk arkitektur orienterar människor så att de kan trivas, och den här byggnaden är exemplarisk när det gäller att uppnå precis det, säger juryordföranden Ellen van Loon i ett pressmeddelande.

Mer att läsa