Gå till innehållet

Bruno Mathsson-priset firar 40 år

Jubileet firas med en utställning på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm.

Under jubileumsutställningen visas ett urval av Bruno Mathssons möbler tillsammans med verk av 35 formgivare som någon gång fått ta emot Bruno Mathsson-priset. Formgivarna har fått välja ett av sina verk och ett personligt föremål som visar deras utveckling.

– Vi är glada över att få visa möbler av Bruno Mathsson och Nordens främsta formgivare i denna stora grupputställning, säger museichef Dragana Kusoffsky Maksimovic i ett pressmeddelande. 

Under utställningsperioden föreläser också tidigare pristagare på Sven Harrys konstmuseum. Den 22 februari berättar Anna von Schewen om sin formgivning för att följas av Monica Förster den 29 februari.

Bruno Mathsson bildade Mathsson-fonden tillsammans med sin fru Karin Mathsson 1983 för att uppmuntra utbildning, forskning och utveckling inom formgivning. Sedan 1984 delar fonden ut Bruno Mathsson-priset och 200 000 kronor till en nordisk formgivare som verkar i Bruno Mathssons anda.

De första tre åren gavs priset till formgivare som arbetade med design för funktionsnedsatta, till studenter på KTH och till elever vid konstindustriskolor. Sedan dess har priset de flesta år tilldelats enskilda yrkesverksamma formgivare för specifika produkter. Förra året fick designstudion Front ta emot priset som delades ut på Vandalorum i Småland.

Utställningen på Sven Harrys konstmuseum har titeln Bruno plus 35 Mathsson-pristagare och pågår till den 14 april.  

Mer att läsa