Gå till innehållet

Vallastaden klar för expo

Den helt nya stadsdelen Vallastaden i Linköping är snart klar och den 2 september öppnar den tre veckor långa bomässan. Projektledaren Maria Hultkvist vittnar om en febril aktivitet.

Hur är läget så här tre veckor före öppning?

– Nu är det är ett intensivt skede med full aktivitet överallt. De flesta byggherrar är i slutskedet med finish av byggnader och utställningar och kommunen jobbar med gator och torg. Vi på expot gör också klart inför utställningen med sittplatser, scen, biljettkassa och annat inför öppningsdagarna den första helgen i september. Det mesta är byggt och klart nu, men en liten del av tomterna är inte sålda ännu och kommer att visas upp på expot som en del i processen.

 

Maria Hultkvist

Vad händer under utställningsperioden?

– Den första helgen är det en öppningsceremoni men det är fullt program i tre veckor. Under helgerna vänder sig programmet främst till allmänheten och i veckorna till branschen med många seminarier inbokade. Det kommer också att finnas 50 gestaltade lägenheter att besöka, inredda enligt olika koncept kring viktiga samhällsfrågor som resurser, social hållbarhet, kunskap och kreativitet. Ett exempel är Sandellsandbergs utställning Hem för hela familjen som visar en prototyp för ett urbant generationsboende. Dessutom öppnar många utställningar, några i de nya gemensamma ”felleshusen”, kring ämnen som trä, mobilitet och infrakulverten som går under området och försörjer det med bland annat vatten, fjärrvärme och sopsug.

Hur lever stadsdelen upp till arkitektkontoret Okidokis vision om brokighet och mångfald?

Bra. Och att se det färdiga resultatet är ännu bättre än skisserna. Intrycket är en häftig blandning av flerbostadshus, radhus och villor, men vi vet ju också att bakom fasaderna finns många olika upplåtelseformer, både hyresrätter, bostadsrätter, ägandelägenheter, privata hus och studentbostäder. Dessutom finns redan förskola, skola och äldreomsorg och längs med två huvudgator ska det vara verksamhet i bottenvåningarna. Flera har redan flyttat in och många är på gång, till exempel restauranger, frisörer och skräddare.

Mer att läsa