Gå till innehållet

Bostadsminister Mehmet Kaplan avgår

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan avgick på måndagsmorgonen. Någon efterträdare är ännu inte klar och tillsvidare kommer bostads- och stadsutvecklingsfrågorna att delas upp mellan olika ministrar.

– Mehmet Kaplan har gjort en samlad bedömning att den diskussion som varit de senaste dagarna gör att han inte kan fortsätta som statsråd och jag delar den, säger Stefan Löfven vid en presskonferens i Rosenbad.

Statsministern beviljade Kaplans ansökan om entledigande i morse. Vem som kommer att efterträda honom på posten ville Stefan Löfven inte meddela utan bad att få återkomma vid ett senare tillfälle. Tills vidare kommer boende- och byggnadsfrågor att hamna hos finansmarknadsminister Per Bolund, och stadsmiljöutveckling hos närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Sedan i torsdags har avslöjanden i olika medier avlöst varandra, bland annat om att ministern deltagit vid en middag med den svenska ordföranden för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, att han deltagit i ett möte med företrädare för en islamistisk organisation och att han jämfört Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland.

Mehmet Kaplan vägrade svara på det samlade pressuppbådets frågor men läste upp en kort kommentar.

– Jag väljer att kliva åt sidan eftersom de frågor jag brinner för är viktigare än jag själv, säger han bland annat.

Han var noga med att poängtera att hans avgång inte ska ses som en bekräftelse av de uppgifter som cirkulerat i pressen de senaste dagarna och som han anser vara falska. Istället är det den diskussion som följt som gör det omöjligt för honom att verka som minister.

Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson menar att det är viktigt att arbetet med de bostadspolitiska frågorna inte tappar fart på grund av Kaplans avhopp men menar att en uppdelning av bostads- och stadsutvecklingsfrågorna kan vara positiv.

–I längden är det nog bra eftersom mycket av bostadspolitiken handlar om finansieringsfrågan. Det kan också vara positivt att stadsutvecklingsfrågorna hamnar hos näringsministern där frågor om export, regional utveckling och attraktionskraft finns, säger Tobias Olsson.

Mer att läsa