Gå till innehållet

Boom för byggemenskaper

Från att ha varit en nischföreteelse finns idag byggemenskaper, grupper där människor tillsammans planerar och låter uppföra egna boenden, från Gällivare i norr till Ystad i söder. Och de blir fler. Antalet grupper som vill bygga själva har tredubblats på tre år.

– Det har hänt jättemycket de senaste tre åren, säger John Helmfridsson, arkitekt och styrelseledamot i Föreningen för Byggemenskaper som kartlagt utvecklingen.

Flera kommuner börjar också få upp ögonen för dem. Till exempel har Göteborgs stad dedikerat två personer som arbetar med frågan på deltid. Där hölls också Sveriges första byggemenskapsmässa förra hösten. Staden har dessutom tagit beslut om att 5 procent av de bostäder som markanvisas ska gå till byggemenskaper eller gemensamhetsboenden.

Och just markanvisningsprocessen är ett av de stora hindren. I många kommuner är den svår för mindre aktörer att delta i och det tar tid att ställa om. Väntan på en lämplig tomt eller samarbetspartner gör att vissa grupper står och stampar.

– Många grupper skulle må bra av att kontakta en processledare mycket tidigare än de gör, säger John Helmfridsson.

Föreningen vet inte exakt hur många aktiva grupper det finns idag men klart är att det ligger runt 60 stycken mot 20 för tre år sedan.

Mer att läsa