Gå till innehållet

Bollnäs har fått sitt hjärta tillbaka

Den galleria som skulle lyfta stadens centrum, skapa jobb och göra Bollnäs till en shoppingdestination blev aldrig mer än en grusplan. Efter år av besvikelser invigdes i lördags det nya torget som ritats av Karavan landskapsarkitekter.

– Det känns jätteroligt att det är klart efter alla dessa år. Vi är mycket nöjda med slutresultatet, det finns en tydlig struktur och samtidigt mycket lekfullhet, säger Åsa Ehn Hillberg på Karavan landskapsarkitekter.

Företaget vann en arkitekttävling i början av 2012 med sitt förslag Hjärta Bollnäs. Då hade stadens mittpunkt redan varit en grusplan i över tre år. Det hela började 2007 då idén att bygga en stor galleria på Brotorget hänförde politikerna. Handlarna jublade och trots många Bollnäsbors höga protester såldes marken till det privata företaget Sjaelsö för 60 kronor per kvadratmeter. Hösten 2008 revs torget och kvar lämnades en grusplan i väntan på att bygget skulle börja.

Sedan tog det stopp. Byggstarten flyttades fram några månader i taget tills entreprenören Sjaelsö hösten 2009 meddelade att de drog sig ur och ville ha pengarna tillbaka. Ett och ett halvt år senare köpte kommunen tillbaka marken och slopade planerna på en galleria. Denna gång stod politikerna fast vid att torgbygget skulle göras korrekt och ta den tid som behövdes. Arkitekttävlingen anordnades och Karavan landskapsarkitekter korades som vinnare, men luttrade Bollnäsbor som var vana vid besvikelser var skeptiska. Entreprenörsupphandlingen överklagades och fick göras om vilket sköt fram byggstarten ytterligare.

Nu har Bollnäs till slut fått sitt torg tillbaka.

– Det har varit många turer under projektets gång. Men det har känts tryggt att vi hela tiden har kunnat luta oss mot den vunna arkitekttävlingen, som haft representanter från lokala politiska partier, lokala handlare och Sveriges arkitekter. Det är väldigt viktigt att sådana här projekt är väl förankrade, säger Åsa Ehn Hillberg.

Karavan landskapsarkitekter har fokuserat på att torget ska vara ett vardagsrum för hela Bollnäs och hämtat inspiration från bygden och landskapet. Markbeläggningen bildar ett mönster av hjärtan som inspirerats av gamla broderitraditioner och scenen, som Marge Arkitekter ritat, speglar Hälsinglands berg.

– Allt har spår av Hälsinglands traditioner men är omtolkat till nutid. Det visar på en framtidstro, säger Åsa Ehn Hillberg.

Mer att läsa