Gå till innehållet

Så förändras arkitekternas tjänstepension

Ungefär 15 000 personer berörs när jätten Skandia tar över AI Pensions försäkringar. Men enligt Maritha Lindberg, vd på AI Pension, kommer avgifterna inte att höjas:
– Generellt kan man säga att det blir samma avgifter eller lägre.

AI Pension – arkitekternas och ingenjörernas egna pensionsförening – grundades 1955. Idén var enkel: Man ville förvalta sina egna pensionspengar.

Nu överlåts dock alla föreningens försäkringar till branschjätten Skandia.

– Ett brev kommer att skickas ut till alla försäkrade och bör vara hos alla medlemmar under slutet av den här veckan, säger Maritha Lindberg, vd på AI Pension.

De som berörs är ungefär 15 000 personer på arkitekt- och ingenjörskontor som får tjänstepension som betalas av arbetsgivare med kollektivavtal eller de som har andra tjänstepensioner från sina arbetsgivare.

Överlåtelsen beror dels på att AI Pension bara kan erbjuda den äldre tjänstepensionsformen ITP 2, som gäller dem som är födda 1978 eller tidigare, och antalet försäkrade minskar varje år. Det kommer även nya regler för tjänstepensioner nästa år, vilket hade tvingat AI Pension att anställa mer personal och få högre kostnader.

Att just Skandia tar över försäkringarna beror, enligt Maritha Lindberg, på att bolaget kan hantera alla olika tjänstepensioner, uppfyller de nya reglerna och precis som AI Pension, ägs av sina kunder. Totalt handlar det om drygt åtta miljarder kronor. Din tjänstepensions framtida utveckling påverkas av Skandias förvaltning och avgifter.

– Vi för över alla våra tillgångar och skulder till Skandia. Men det finns ingen anledning till oro utan vi gör det här för det blir bättre för våra kunder och medlemmar. Vi har olika typer av försäkringar och priserna kommer att se olika ut men generellt kan man säga att det blir samma avgifter eller lägre. Hos oss hade avgifterna annars behövt höjas, säger Maritha Lindberg.

AI Pensions namn och varumärke kommer att finnas kvar i Skandias regi och personalen följer med flytten.

– Kunderna ska ha samma möjlighet och närhet till service som hos AI Pension, förklarar Ulrik Östling, förhandlingschef på branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

Affären ska godkännas av Finansinspektionen och målet är att få den klar till april.

om pensionen

Pensionen kan komma från flera håll, dels en allmän pension från staten, dels från din arbetsgivare i form av tjänstepension. Du kan även ha ett frivilligt privat pensionssparande.

Du som är kollektivansluten tjänsteman inom den privata sektorn har antingen tjänstepensionen  ITP 1 eller ITP 2 från din arbetsgivare. ITP 2 tecknas bara för dem som är födda 1978 och tidigare. ITP 1 har ersatt ITP 2 men den fick AI Pension inte teckna eftersom bolaget inte kunde teckna försäkringar för hela den privata arbetsmarknaden utan bara för arkitekter och ingenjörer.

Mer att läsa