Gå till innehållet

Blandaren släpper historiskt verk

Sveriges äldsta humortidning Blandaren släpper i dagarna en jubileumsbok. Arkitekten PO Sporrong som är medredaktör för utgåvan berättar att många kända arkitekter medverkat genom åren – Ferdinand Boberg och Gunnar Asplund är några exempel.

Vad är Blandaren 150+?

– Det är en jubileumsbok med en sammanställning av vad Blandaren är och har varit under alla dessa år sedan starten 1863. Det är slagkraftiga, vackra, roliga sidor och hela uppslag, fyllda med Bludder ur Blandaren som vi valt, och som svarar mot vårt motto: forskning i humorns mekanismer med hjälp av språket och bilden. Vi har gett ut jubileumsböcker tidigare, efter 80, 100 och 126 år, men för första gången publicerar vi nu en Blandarhistorik och en såvitt möjligt komplett redaktörsförteckning. Alla omslag finns på insidan av pärmarna.

Vad kan man förvänta sig av den nya jubileumsboken?

– Genom åren har redaktionerna till största delen bestått av arkitektstuderande. I listan över redaktörer finner vi många välkända namn: Fredrik Lilljekvist 1883, Ferdinand Boberg och Isak Gustaf Clason 1886, Lars Israel Wahlman 1891, Gunnar Asplund 1907, och så vidare. Det är praktiserande arkitekter, akademiker, professorer. Vi vet att det finns duktiga tecknare bland arkitekter, kunniga på bild och bildkomposition, men intressant är språkkunnigheten och förmågan att använda språket på ett humoristiskt sätt. Från de första 100 åren har vi valt sidor ur 100-årsblandaren, i övrigt nya sidor från de senaste 53 åren, mest från det senaste kvartsseklet.

Vilken är din favoritperiod?

– Det är 1950-talet, speciellt då de svarta Blandarna från slutet av 50-talet. Kartongblandaren våren 1955 sticker ut. Dessa Blandare låg konstnärligt väl framme i tiden, något som Blandaren alltid strävar efter. Blandaren var en ständig källa till inspiration för reklambranschen, en då och då återkommande roll. Annars vill jag slå ett slag för de senaste 25 åren. Välmatade, snygga Blandare i tiden, numera med mycket färg!

Mer att läsa