Nyheter

Australiens arkitekter vill ge hjälp efter bränderna

8 januari 2020

Över 160 arkitektföretag har anslutit sig till den nya organisationen Architects assist som ska ge gratis hjälp med design och planering till dem som drabbats av de stora bränderna.

Annons
Foto Istock/mikulas1

Minst 24 personer och troligen en miljon djur har hittills dött i bränderna som härjar i Australien sedan i september 2019. Tusentals personer uppges ha förlorat sina hem.

Initiativet att starta Architects assist togs av den australiensiska arkitekten Jiri Lev.

– Det finns många generösa människor inom arkitekturen som alltid är villiga att hjälpa till, trots att de enskilda kontorens resurser såklart är begränsade, säger Jiri Lev till tidskriften Dezeen.

Allt ifrån prisbelönta arkitektkontor till arkitektstudenter har anslutit sig till Architects assist som i praktiken kommer att fungera som en samordningscentral. Människor och små företag som förlorat hem och lokaler kan vända sig till organisationen och bli sammankopplade med lämpligt arkitektkontor.

Annons

Jiri Lev säger till Dezeen att kunder redan börjat höra av sig, men att det är oklart hur många det kan komma att handla om framöver.

– Vi får inte så många förfrågningar i det här tidiga stadiet, då bränderna fortfarande härjar och folk fortsätter att kämpa för sina liv. Och när bränderna till slut är över, kommer folk troligen att behöva lite tid innan de ens kan börja tänka på återuppbyggnad. Det jag kan säga idag, med visst självförtroende, är att vi är redo när de behöver oss, säger Jiri Lev.

På den australiensiska arkitektursajten architectureau.com diskuteras samtidigt hur stor roll arkitekter kan komma att få i återuppbyggnaden. Det finns erfarenheter från tidigare stora brandkatastrofer där resultaten av arkitekternas insatser varit förhållandevis små. En förklaring som anges är att människor helt enkelt inte återvänt till de platser där de förlorat hem eller lokaler. En annan referens är arkitekturprofessorn Shane Murrays konstaterande från 2007, att mindre än tio procent av bostäderna i Australien har haft någon arkitekt inblandad och att det för många av brändernas offer är ett främmande koncept att anlita en arkitekt.

Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel